Uniunea Europeană va cere în aaceastă lună miniștrilor de Finanțe ai statelor membre ale G20 să mențină deschiderea economiei mondiale, după ce planurile Statelor Unite de a introduce tarife pentru importurile de oțel și aluminiu au provocat proteste la nivel mondial, transmite Reuters.
Spre deosebire de tarifele punitive impuse frecvent de Statele Unite unor bunuri subvenționate ilegal de unele țări, tarifele de 25% anunțate de președintele Donald Trump pentru oțel și de 10% pentru aluminiu vor fi impuse tuturor țărilor, scrie News.ro.
Efectul cel mai puternic va avea loc probabil în cazul Chinei, care produce peste jumătate din oțelul fabricat la nivel global și care este acuzată că inundă piețele mondiale cu exporturi ieftine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Ne reafirmăm angajamentul de a menține deschisă economia globală și cooperarea economică mondială bazată pe reguli”, se arată într-un document pregătit spre aprobare de către miniștrii de Finanțe la reuniunea G20.
Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale ai celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii se vor întâlni pe 17-20 martie la Buenos Aires, iar cel mai importat subiect va fi starea economiei mondiale, inclusiv riscurile la adresa dezvoltării.
Oficiali de rang înald din întreaga lume au avertizat că planurile americane ar putea declanșa reacții din partea altor economii și ar putea costa locuri de muncă și ar leza comerțul, dacă și alte țări vor urma acest exemplu.
Uniunea Europeană a avertizat că ar putea aplica tarife pentru produse precum motocicletele Harley-Davidson, bourbonul Kentucky și blugii americani, dacă Statele Unite vor merge înainte cu acest plan.
Tarifele anunțate intră în contradicție cu acordul lui Trump de la un summit de anul trecut al G20 din Germania, ”de a menține piețele deschise, având în vedere importanța comerțului reciproc, de comun acord avantajos și cadrele de investiții și principiul nediscriminării”.
Declarația finală a liderilor G20 mai afirmă că, ”în timp ce vor continua să combată protecționismul, inclusiv practicile comerciale incorecte, recunosc în același timp rolul instrumentelor legitime de apărare comercială”.
Angel Gurria, șeful Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a spus marți că problema capacității excedentare de producție a oțelului trebuie rezolvată într-un forum global, pentru a evita escaladarea disputelor comerciale.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat pe 1 martie că China ar trebui să își reducă capacitatea excedentară a producție a oțelului și a cărbunelor mai rapid și mai eficient.