România, Ungaria, Grecia și Spania nu au aplicat în totalitate regulamentele Uniunii Europene privind importurile de lemn obținut ilegal, astfel că blocul comunitar ar putea importa în continuare lemn provenit din defrișări ilegale prin intermediul celor patru state, potrivit Curții de Conturi Europene (CCE), care îndeamnă autoritățile de la Bruxelles să “facă ordine în propria curte” și să dea un exemplu în privința combaterii exploatării forestiere ilegale.
Într-un raport publicat joi, CCE remarcă că UE a promovat un regim de licențe pentru a se asigura că țările producătoare de lemn din întreaga lume exportă doar lemn obținut în mod legal. În același timp, există încă state membre care nu au transpus în totalitate regulamentele UE în domeniul forestier, potrivit documentului.
"Patru țări (Grecia, Ungaria, România și Spania) nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE (…). UE ar trebui să își facă ordine mai întâi în propria curte și să dea un exemplu în ceea ce privește combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului cu lemn recoltat în mod illegal”, a declarat Karel Pinxten, membrul Curții responsabil de raport.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit lui Pinxten, lemnul obținut în mod ilegal ar putea fi importat în continuare în UE prin intermediul celor patru țări.
În replică, Comisia Europeană a arătat că a lansat proceduri de infringement în cazul a trei dintre țări și a deschis o anchetă privind importurile de lemn în cea de a patra, fără să ofere detalii.
Două din cele patru state menționate în raportul CCE, respectiv Grecia și Ungaria, au fost somate joi de către CE să implementeze regulamentele UE referitoare la comerțul cu lemn obținut ilegal. Grecia și Ungaria au la dispoziție două luni să ia măsuri pentru aplicarea normelor. În caz contrar, acestea ar putea fi deferite Curții de Justiție a UE, potrivit Comisiei.
CCE, auditorul extern al Uniunii Europene, a examinat eficacitatea principalelor elemente ale planului de acțiune al UE referitor la aplicarea reglementărilor forestiere, la guvernare și la schimburile comerciale (FLEGT).
Potrivit raportului, doar două state (Indonezia și Ghana) din cele 35 care au primit fonduri în cadrul planului de acțiune al UE au făcut pași importanți în direcția obținerii unei licențe definitive pentru lemnul pe care îl exportă.
"În general însă, progresele realizate au fost foarte lente și pentru numeroase țări a fost extrem dedificil să depășească obstacolele din calea bunei guvernanțe. În intervalul de 12 ani de la introducerea planului de acțiune de către Comisia Europeană, nicio țară parteneră nu a obținut o licență FLEGT aprobată în totalitate", se arată în document.
Fondurile alocate până în prezent pentru implementarea FLEGT se ridică la 300 milioane de euro.
Raportul CCE a fost publicat la o zi după ce Agenția pentru Investigații de Mediu (EIA), o organizație non-guvernamentală din SUA, a prezentat concluziile unei anchete privind exploatarea forestieră în România, care arată că peste jumătate din lemnul tăiat în România este obținut din surse ilegale.
EIA susține că grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, cumpără și folosește lemn provenit din defrișări ilegale. Mai mult, Schweighofer ar fi abuzat de poziția dominantă din piață pentru a majora prețurile, se arată în raportul EIA.
Reprezentanții Schweighofer au negat acuzațiile.