Transelectrica SA și-a majorat în 2018 veniturile din alocarea capacității de interconexiune cu 8% față de valoarea realizată în anul 2017 (82 milioane lei în 2018 față de 76 milioane lei în 2017), confirmând faptul că, începând cu luna decembrie a anului trecut, capacitățile rezervate de traderi atât pentru export, dar mai ales pentru import, au avut o tendință ascendentă.
Mecanismul de alocare a capacității de interconexiune constă în organizarea de licitații anuale, lunare, zilnice și intrazilnice. Cele anuale, lunare și intrazilnice sunt explicite - se licitează doar capacitatea de transport, iar cele zilnice cu Ungaria sunt implicite - se alocă simultan cu energia și capacitatea. prin mecanismul de cuplare.
Veniturile din alocarea capacității de interconexiune vor fi foarte probabil mult mai ridicate în prezentarea rezultatelor companiei pe trimestru întâi al acestui an, în care România a importat masiv electricitate din statele vecine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 26 ianuarie, la ora 18:15, România a importat un nivel record istoric de energie electrică, cu 31 de MW peste recordul precedent, de 1.903 MW, înregistrat pe 20 decembrie 2018, imediat după adoptarea controversatei Ordonanțe de Urgență 114, prin care se reintroduce controlul prețului la energia electrică.
Înființarea, începând cu data de 19 noiembrie 2014, a bursei regionale de energie de către România, Ungaria, Cehia și Slovacia presupune ca aceste patru țări să ajungă să aibă un preț unic al electricității tranzacționate pe piețele spot. Alocarea de capacitate între România și Ungaria, singura țară din cele 3 cu care România are frontieră, se face de transportatori: Transelectrica și MAVIR, prin mecanism comun, în baza unui acord bilateral.
Începând cu anul 2016, s-a implementat principiul UIOSI pe granița cu Bulgaria, iar începând cu anul 2017 și pe granița cu Serbia. Potrivit acestui principiu, participanții care nu folosesc capacitățile câștigate la licitațiile anuale și lunare sunt remunerați (de către Transelectrica) pentru capacitatea respectivă. Capacitatea neutilizată se vinde ulterior în cadrul licitațiilor zilnice. Pe granița cu Ungaria sensul este invers, în sensul că MAVIR remunerează participanții pentru capacitățile neutilizate.
Transelectrica și-a triplat în 2018 profitul net, ajungând la 89 milioane de lei, în pofida unor venituri în scădere cu 11%.
Principala explicație este scăderea costurilor pe segmentul activităților zero-profit cu 20% (1.582 mil lei față de 1.966 mil lei în anul 2017), determinată în principal de diminuarea cheltuielilor pe piața de echilibrare similar cu evoluția veniturilor corespunzătoare. Drept urmare, Transelectrica și-a înjumătățit pierderea de pe acest segment, de la aproximativ 80 milioane lei în 2017 la 40 milioane lei în 2018.