SUA izolată în G7. Nu mai puțin de 6 miniștri de Finanțe ai organizației condamnă tarifele impuse de Trump pentru metale

SUA izolată în G7. Nu mai puțin de 6 miniștri de Finanțe ai organizației condamnă tarifele impuse de Trump pentru metale
scris 3 iun 2018

Miniștrii de Finanțe din statele membre ale G7, cele mai apropiate aliate ale Statelor Unite, au condamnat cu fermitate tarifele impuse de președintele american Donald Trump importurilor de oțel și aluminiu, pregătind terenul pentru o întâlnire la nivel înalt dificilă, care va avea loc săptămâna viitoare în Quebec.

Într-o demonstrație rară de diviziune a organizației celor mai bogate state ale lumii, ceilalți șase membri au emis un comunicat în care cer secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, să transmită ”îngrijorarea și dezamăgirea unanimă” față de tarifele introduse de Trump, transmite Reuters, preluată de news.ro. SUA au aplicat săptămâna aceasta tarife de 25% în cazul importurilor de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu Mexicului, Canadei și Uniunii Europene, după expirarea unor derogări temporare.

Urmărește-ne și pe Google News

”Suntem îngrijorați că aceste acțiuni nu ne ajută economia, de fapt sunt distructive și acesta este punctul de vedere exprimat de cele șase țări în fața secretarului Mnuchin”, a declarat ministrul canadian de Finanțe Bill Morneau, la o conferință de presă susținută după încheierea reuniunii care a avut loc în stațiunea canadiană Whistler din Columbia Britanică, având una dintre cele mai explozive piețe rezidențiale din lume.

Autoritățile americane pregătesc o amendă-mamut de 1,7 miliarde dolari pentru gigantul din telecomunicații chinez ZTE CITEȘTE ȘI Autoritățile americane pregătesc o amendă-mamut de 1,7 miliarde dolari pentru gigantul din telecomunicații chinez ZTE

Declarația celor 6 state, redactată de Canada, mai cere o acțiune hotărâtă pentru rezolvarea disputei referitoare la tarife la summitul liderilor G7 care va începe vineri la Charlevoix, în Quebec. Ministrul japonez de Finanțe Taro Aso a spus că discuțiile directe dintre premierul Shinzo Abe și Trump ar putea rezolva problema, deși Japonia a refuzat să accepte cote de import. ”Am participat de mult timp la aceste întâlniri. Dar acesta este un caz rar în care opoziția față de Statele Unite a fost unanimă”, a spus Aso.

Mnuchin a declarat, separat, că nu a fost de partea consensului celor șase state, în problemele comerciale, și că Trump se concentrează pe ”reechilibrarea relațiilor noastre comerciale”. Reprezentantul SUA a respins comentariile unora dintre oficialii G7, potrivit cărora SUA ocolesc regulile comerciale internaționale cu tarifele introduse și că renunță la sistemul economic și comercial construit în mare parte după Al Doilea Război Mondial.

Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!” CITEȘTE ȘI Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!”

Chiar înainte de încheierea reuniunii G7, Trump a scris pe Twitter că ”Statele Unite trebuie, în sfârșit, să fie tratate corect în relațiile comerciale. Dacă noi nu taxăm deloc o țară pentru produsele ei, iar ei ne taxează cu 25, 50 sau chiar cu 100% pentru produsele noastre, este incorect și nu mai poate fi tolerat. Acesta nu este comerț liber sau corect, este un comerț prostesc!”.

Toate celelalte șase state din G7, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia, plătesc acum tarife pentru metale, care au în mare parte rolul să reducă producția excesivă a Chinei. Canada și Mexic, care renegociază cu SUA actualizarea pactului comercial NAFTA, au răspuns cu tarife proprii pentru o serie de exporturi americane. UE urmează să răspundă cu tarife care vor fi aplicate unor bunuri americane, de la motocicletele Harley-Davidson la blugi și bourbon.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua