Sberbank și-a concediat analistul vedetă pentru un raport în care susține că Nord Stream 2 și TurkStream păgubesc cu 28 mld. dolari acționarii Gazprom în detrimentul unor firme apropiate lui Putin

Sberbank și-a concediat analistul vedetă pentru un raport în care susține că Nord Stream 2 și TurkStream păgubesc cu 28 mld. dolari acționarii Gazprom în detrimentul unor firme apropiate lui Putin
scris 24 mai 2018

Banca rusească Sberbank și-a concediat marți unul dintre analiști pentru "grave încălcării ale deontologiei" după ce un raport al băncii, redactat de acesta și destinat exclusiv clienților a fost publicat luni în presa de la Moscova. În raportul redactat împreună cu o colegă, analistul Alex Fak, susținea că principalii beneficiari ai proiectelor Gazprom de infrastructură de transport gaze (printre care TurkStream și Nord Stream 2) nu sunt acționarii companiei, ci firmele contractate să o construiască. Întâmplător, potrivit Medusa.io, respectivele companii sunt controlate de unii dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui Vladimir Putin.

De ce este important. Construirea TurkStream mărește șansele ca Europa Centrală și de Sud-Est să fie inundată cu gaz rusesc în detrimentul viitoarei producții din Marea Neagră. Săptămâna trecută a avut loc la Moscova o întâlnire între Alexey Miller, președintele executiv al Gazprom și Temenuzka Petkova, ministrul bulgar al energiei, în care s-a discutat, printre altele, perspectiva livrării de gaze rusești către Europa prin TurkStream.

Urmărește-ne și pe Google News

La numai două zile de la demiterea analistului, contractul directorului departamentului Analize al Sberbank, Alexander Kudrin, șeful direct al lui Fak, a fost încheiat la rândul său, prin “acordul părților”, acesta părăsind compania în care a activat continuu încă din 2002.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gazele rusești exportate prin TurkStream vor concura producția din Marea Neagră. Ministrul bulgar al energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii Gazprom la Moscova CITEȘTE ȘI Gazele rusești exportate prin TurkStream vor concura producția din Marea Neagră. Ministrul bulgar al energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii Gazprom la Moscova

Președintelui Sberbank, German Gref, a declarat că banca a renunțat la serviciile celor doi pe motiv că “nu au respectat reglementările interne ale companiei" și "au încălcat grav codul etic al bussines-ului”.

“Fak a ajuns la concluziile din raport pe baza unor date neverificate și neconfirmate, introducând astfel în eroare piața. Nu pot să mă pronunț dacă a fost vorba de iresponsabilitate sau de o provocare deliberată. Standardele noastre de profesionalism nu ne permit să tolerăm astfel de acțiuni neprofesionale ", a motivat Gref decizia conducerii Sberbank.

Până în prezent, nici Fak, nici Kudrin nu au comentat public decizia băncii.

Alex Fak este analist din 2006. Înainte de a se alătura Sberbank CIB în 2008, acesta a activat ca ziarist pe domeniul financiar pentru The Financial Times și Reuters. În 2016, Sberbank s-a lăudat cu faptul că Fak a fost votat principalul analist de cercetare a piețelor din Rusia în studiul Extel Pan-Europe din acel an.

Un apropiat al cancelarului Merkel acuză SUA că vrea să blocheze proiectul gazoductului Nord Stream 2 pentru a susține exporturile proprii CITEȘTE ȘI Un apropiat al cancelarului Merkel acuză SUA că vrea să blocheze proiectul gazoductului Nord Stream 2 pentru a susține exporturile proprii

Proiectele de infrastructură analizate de Fak sunt Puterea Siberiei (gazoduct cu destinația China), dar și Nord Stream 2 și TurkStream (care ar urma să alimenteze cu gaze piața europeană).

În analiza lor, Fak și Kotelnikova au ajuns la concluzia că Nord Stream 2 va costa Gazprom 21 de miliarde de dolari, ceea ce face ca investiția să nu poată deveni profitabilă decât peste 50 de ani.

TurkStream este mai ieftin, va costa doar 17 miliarde de dolari, iar perioada de recuperare a investiției inițiale va fi de 20 de ani.

Analiștii Sberbank estimează că Gazprom va pierde numai puțin de 17 miliarde de dolari ca urmare a finanțării acestor două proiecte controversate, care ar urma să diversifice traseele de alimentare cu gaz rusesc a statelor europene. Alimentarea cu gaz rusesc a Uniunii Europene este dependentă în prezent de tranzitul prin Ucraina, cu care Gazprom se află într-un conflict deschis pe tema tarifelor percepute și neachitării acestora de către autoritățile de la Kiev, care le consideră prea ridicate.

În ceea ce privește gazoductul către China, Fak și colega sa, Anna Kotelnikova, au estimat că Puterea Siberiei va costa numai puțin de 55,4 miliarde de dolari, cu peste 11 miliarde de dolari peste valoarea maximă care s-ar putea amortiza în urma majorării exporturilor către China. Cei doi analiști susțin că o conductă alternativă către China, numită Altai, ar fi costat Gazprom cu cel puțin cinci ori mai puțini bani decât Puterea Siberiei. Fak și Kotelnikova speculează că societatea a preferat opțiunea mai costisitoare pentru a-i favoriza pe cei doi mari contractanți: Stroygazmontazh si Stroytransneftegaz, care și-au împărțit "aproape în mod egal" principalele contracte de construire a conductei. Prima companie aparține lui Arkady Rotenberg, iar jumătate din cea de-a doua este deținută de Ghenadie Timchenko și de membrii familiei sale. Ambii oligarhi sunt apropiați președintelui Putin, susține Medusa.

Gigantul rus Gazprom a refuzat să comenteze raportul.

La începutul lunii februarie, vicepreședintele companiei ruse, Alexander Medvedev, a anunțat la Viena că cele 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor fi transportate de Gazprom către Europa prin una din cele două conducte TurkStream ar putea avea ca destinație finală Baumgarten, terminalul OMV, principalul acționar al OMV Petrom, din Austria.

Harta Proiectului TurkStream

Sberbank și-a concediat analistul vedetă pentru un raport în care susține că Nord Stream 2 și TurkStream păgubesc cu 28 mld. dolari acționarii Gazprom în detrimentul unor firme apropiate lui Putin

Interesant este că și proiectul BRUA, finanțat de Uniunea Europeană, are același obiectiv, intenționând să asigure transportul gazelor din Orientul Mijlociu prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria la terminalul operat de OMV. Cu alte cuvinte, gazul extras din Marea Neagră, inclusiv de OMV, va concura cu cel exportat de Gazprom printr-una din conductele TurkStream.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gazprom
putin
turkstream
nord stream