Deficitul comercial al SUA a ajuns la un nivel record în ianuarie, în urma majorării importurilor de alimente, bunuri de consum și de capital, transmite Reuters.
Departamentul american al Comerțului a anunțat că deficitul comercial a crescut cu 9,4% în ianuarie, până la nivelul record de 89,7 miliarde de dolari, de la 82 miliarde de dolari în decembrie, scrie Agerpres.
"Deficitul ar urma să rămână ridicat de acum înainte, în urma cererii solide pentru importuri", a apreciat Rubeela Farooqi, economist șef la High Frequency Economics în New York.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la un deficit de 87,1 miliarde de dolari în ianuarie.
Importurile au urcat cu 1,2% în ianuarie, la 314,1 miliarde de dolari, de asemenea un nivel record. Analiștii apreciază că importurile au crescut după ce companiile au continuat să-și completeze stocurile, pentru a face față cererii interne solide. De asemenea, creșterea reflectă și prețurile mai ridicate, descărcarea navelor care transportă bunuri fiind întârziată din cauza deficitului de forță de muncă.
Economiștii se așteaptă la un impact limitat asupra comerțului în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a impunerii de sancțiuni contra Moscovei. În 2021, Rusia a reprezentat doar 1% din importurile SUA și aproximativ 0,4% din exporturi.
Exporturile au scăzut cu 1,7% în ianuarie, la 224,4 miliarde de dolari
Economia americană s-a redresat mai rapid față de alte țări, ceea ce a dus la majorarea importurilor, în timp ce va dura mai mult ca exporturile să ajungă la nivelul de dinaintea crizei, deoarece principalii parteneri comerciali ai SUA nu s-au redresat atât de rapid.