Stratfor: Demisia lui Ponta și alegerile din 2016 vor încetini progresele economice în România

Stratfor: Demisia lui Ponta și alegerile din 2016 vor încetini progresele economice în România
scris 4 nov 2015

Demisia lui Victor Ponta și viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare din 2016 vor încetini probabil progresele României în mai multe sectoare cheie din economie, printre care inițiativele guvernamentale menite să atragă mai multe investiții străine, și vor conduce la amânarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un nou acord, estimează analiștii companiei americane de analiză geostrategică Stratfor.

"Premierul român Victor Ponta a demisionat miercuri, generând o nouă periodă de instabilitate politică în România. Negocierile pentru formarea unui nou guvern vor începe curând și atât coaliția de centru-stânga, aflată la guvernare, cât și Opoziția, au șanse bune să numească viitorul premier. Însă indiferent de componența noului guvern, acesta va avea o viață scurtă, deoarece România va organiza alegeri generale în ultima parte a anului 2016, posibil chiar mai devreme", se arată într-o analiză a Stratfor.  

Urmărește-ne și pe Google News

Ponta și-a înaintat demisia în urma protestelor ample organizate după ce un incendiu izbucnit la clubul Colectiv din capitală a cauzat moartea a 32 de persoane. Alte peste 130 persoane sunt în prezent spitalizate, iar estimările oficiale arată că numărul victimelor ar putea crește.

Deși decizia lui Ponta a fost precipitată de evenimentele din stradă, poziția fostului premier era deja precară din cauza acuzațiilor de complicitate la evaziune fiscală, fals și spălare de bani.

De altfel, percepția publicului potrivit căreia incendiul din Colectiv a avut loc din cauza corupției generalizate la nivelul autorităților a stat și la baza protestelor de marți seara, la care au participat peste 20.000 de oameni, notează analiștii Stratfor.

"Demisia lui Ponta și viitorul sezon electoral vor încetini, probabil, progresul înregistrat de autoritățile de la București în privința mai multor domenii cheie, în special cele legate de economia națională. De exemplu, ar putea fi afectate inițiativele politice menite să atragă investiții străine în economie, iar negocierile cu FMI pentru obținerea unei noi linii de credit vor fi amânate", potrivit documentului.

Analiștii Stratfor notează că experții FMI sunt îngrijorați cu privire la corupția generalizată și la ineficiența ce caracterizează sectorul public din România. Instituția financiară a cerut Guvernului, la finalul unei vizite organizate în luna octombrie, să mențină disciplina fiscală și să reînnoiască angajamentul pentru reformele structurale, mai ales cele care vizează companiile de stat.

De asemenea, ambasadorul SUA la București, Hans G. Klemm, a îndemnat recent autoritățile române să îmbunătățească cadrul legal pentru a permite atragerea de noi investiții străine.

"Astfel, un parlament înghețat și un guvern în esență ghinionist ar putea paraliza deciziile Bucureștiului într-un moment inoportun, chiar dacă numai pentru scurt timp", concluzionează analiștii Stratfor.

Miercuri dimineața, Victor Ponta a anunțat că și-a depus mandatul din funcția de prim-ministru, implicit și pe cel al Guvernului, dar că își va continua activitatea în această funcție până la formarea noului Cabinet.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că prima rundă de consultări cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern va fi organizată joi sau cel târziu vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
ponta
demisie
fmi
stratfor
imprumut
reforme