Demisia premierului Victor Ponta provoacă îngrijorări legate de instabilitatea politică a României, iar confirmarea acestora ar putea afecta economia românească și piețele financiare, deși impactul a fost până acum limitat, a declarat pentru Profit.ro William Jackson, analist senior pentru piețele emergente la compania britanică de consultanță Capital Economics.
"Cred că demisia premierului Victor Ponta, venită a urmare a acuzațiilor de corupție, a făcut ca îngrijorările privind instabilitatea politică în România să revină. Demisia ar putea avea o influență asupra pieței financiare din România, deși impactul a fost limitat până acum. Având în vedere că poziția contului curent al României este oarecum echilibrată, leul este mai puțin vulnerabil la încetinirea intrărilor de capital străin decât era în trecut", spune analistul.
Victor Ponta a anunțat astăzi că și-a depus mandatul din funcția de prim-ministru, implicit și pe cel al Guvernului, adăugând că speră ca demisia sa să satisfacă așteptările persoanelor care au protestat, marți seara, în București și în alte orașe. Peste 25.000 de oameni au cerut, în stradă, demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în urma incendiului din clubul Colectiv.
"Exceptând situația unei instabilități politice persistente, nu mă aștept la o depreciere substanțială a leului și nici la o creștere puternică a costul împrumuturilor. Din aceste motive, este puțin probabil să vedem implicații pentru ratingul României", adaugă Jackson.
Leul a pierdut ceva mai bine de 1 ban în fața euro la cursul anunțat de Banca Națională, pe baza cotațiilor din piață. Deprecierea a venit pe fondul demisiei premierului Victor Ponta, dar este relativ limitată. Francul elvețian s-a apreciat față de leu la cea mai ridicată valoare de la sfârșitul lunii august.
"În ceea ce privește efectele asupra economiei, demisia lui Victor Ponta ar putea avea impact doar dacă va duce la instabilitate politică. În această situație, creșterea PIB ar putea fi afectată. Consumul pare să fie pe o traiectorie de creștere rapidă și, din acest motiv, aș fi surprins să văd o încetinire semnificativă a creșterii economice", mai spune analistul Capital Economics.