Termenul pentru depunerea ofertei angajante de preluare a 51% din acțiunile Poștei Române expiră la 15 septembrie, iar data preconizată pentru încheierea contractului de privatizare este 28 septembrie, se arată într-un document oficial consultat de Profit.ro.
Compania este controlată de stat, prin Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), care deține 75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.
“În data de 15 septembrie 2015 urmează să aibă loc depunerea documentelor de participare la etapa de selecție și a ofertelor finale ferme de către ofertanții precalificați. Această etapă va fi continuată prin verificarea și analiza documentelor de participare la etapa de selecție depuse de ofertanții precalificați și anunțarea ofertantului câștigător. În data de 28 septembrie 2015 va fi finalizat contractul de proivatizare ce va fi supus aprobării Guvernului României și/sau după caz de către Parlamentul României”, se spune în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finele lunii septembrie 2014, operatorul poștal belgian bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Poștei Române.
MSI a acceptat oferta neangajantă a bpost la începutul lunii februarie a acestui an.
Privatizarea se va realiza prin creșterea capitalului social prin aport în numerar.
Investitorii au fost obligați să facă dovada că dispun de cel puțin 150 milioane de euro.
Privatizarea va fi precedată de trecerea Romfilatelia, structură din cadrul Poștei, în proprietatea privată a statului.
“Aplicarea strategiei de privatizare a CNPR impune luarea tuturor măsurilor pentru a asigura păstrarea controlului statului român asupra activității de a emite, de a pune și de a retrage din circulație timbre și efecte poștale, de a distribui și comercializa timbre poștale desfășurate în prezent de societatea comercială Romfilatelia”, se mai spune în document.
Trecerea în proprietate privată a statului a acțiunilor Poștei la Romfilatelia va avea loc prin compensarea unor obligații financiare ale operatorului poștal, administrate de Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cu contravaloarea titlurilor de participare stabilită în condiții de piață, în baza unui raport de evaluare realizat de un consultant.
Documentul nu precizează valoarea obligațiilor financiare ale operatorului postal către Ministerul Finanțelor Publice.
Potrivit datelor ANAF, Poșta Română avea obligații restante la bugetul de stat în sumă de 138,9 milioane de lei la finele lunii iunie.
Prima încercare de privatizare a Poștei a avut loc în mai 2013, dar atunci niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.
Fostul șef al Poștei Ion Smeeianu afirma la acea dată că situația financiară a companiei și datoria calculată de ANAF au îndepărtat potențialii investitori.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În perioada 2008 - 2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, însumează 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.
Pentru acest an, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei nu a fost încă adoptat de Executiv.
Proiectul de buget al companiei prevede un profit brut de 1,6 milioane de lei, de la 37,5 milioane de lei în 2014, la un volum total al veniturilor de 1,18 miliarde de lei, în scădere cu 1,4% față de anul trecut.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ nu explică cauzele reducerii profitului brut, dar precizează că pentru acest an câștigul mediu lunar pe salariat crește cu 7,8 % față de anul 2014, iar cheltuielile cu salariile vor avansa cu 7,1% față de nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2014.
Pe de altă parte, Poșta a explicat, într-un comunicat, că a planificat pentru acest an investiții de peste 55 de milioane de lei, strategie care va continua și în 2016.
Numărul mediu de personal prevăzut pentru anul 2015 este de 24.950, cu 290 salariați mai puțin decât numărul mediu realizat în anul 2014 - 25.240 persoane.
Pentru primele șapte luni ale acestui an, Poșta a anunțat că a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei, pe fondul majorării semnificative a veniturilor din servicii financiare, din colete și din serviciul “Confirmare de primire”.
În perioada analizată, veniturile totale au atins 655 de milioane de lei, iar cheltuielile totale s-au plasat la 633 de milioane de lei.
Statul belgian controlează peste 50% din acțiunile companiei bpost, diferența de 49,54% fiind în posesia unor investitori privați.
În 2014, bpost a consemnat venituri de 2,46 miliarde de euro, în creștere cu 1,5% față de anul precedent, iar profitul net a urcat cu 8,1%, la 295,5 milioane de euro.