Sondaj: Șapte din zece angajați români respondenți din mediul privat lucrează peste program. Volumul de muncă și presiunea angajatorului, principalele motive pentru orele suplimentare. Topul job-urilor solicitante

Sondaj: Șapte din zece angajați români respondenți din mediul privat lucrează peste program. Volumul de muncă și presiunea angajatorului, principalele motive pentru orele suplimentare. Topul job-urilor solicitante
scris 22 oct 2018

Aproape 70% dintre angajații români din sectorul privat respondenți ai unui sondaj lucrează și după terminarea orelor de lucru, la birou sau acasă, mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei.

De asemenea, 10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferența între performanțele lor și cele ale celorlalți colegi și doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac, arată un sondaj efectuat de BestJobs.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, bariera dintre programul de lucru și timpul personal s-a redus tot mai mult în ultimii ani și pe fondul evoluției tehnologice. Astfel, circa 40% dintre cei care lucrează și în afara orelor de program spun că ajung să facă acest lucru tocmai pentru că au acces atât de facil la internet inclusiv pe dispozitivele mobile, obișnuind să își verifice frecvent e-mailul de serviciu și să răspundă la mesaje.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a redactat actul care ridică salariul minim brut și introduce, în premieră, un salariu minim diferențiat, din noiembrie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a redactat actul care ridică salariul minim brut și introduce, în premieră, un salariu minim diferențiat, din noiembrie

De lucrul peste program sunt cei mai afectați angajații din middle management, care admit, în procent de circa 80%, că obișnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alți 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal. Alți 3% obișnuiesc să petreacă în plus chiar și două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

IT-știi, inginerii, angajații din domeniul financiar, dar și cei cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designerii, ori avocații, afirmă, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate astea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susțin că sunt plătiți pentru orele în plus efectuate.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 15 august – 30 septembrie 2018, pe un eșantion de 1.230 de respondenți din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din care 68% sunt fără funcții de conducere.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
program