Sindicaliștii din industria de apărare pichetează, marți, sediul Guvernului, invocând nerespectarea angajamentelor și nerezolvarea problemelor din domeniu. SIndicaliștii afirmă că este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu și cer găsirea unor soluții de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor. Protestul este autorizat între orele 11.00 și 13.00.
Sindicatele din industria de apărare din cadrul CNS Cartel ALFA și BNS anunță că organizează o acțiune de protest, pichetare la Guvernul României, marți și miercuri, între orele 11.00 și 13.00, scrie News.ro.
”Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situația Industriei pentru Apărare. În ciuda angajamentelor reprezentanților Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile și salariații din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate”, spun sindicaliștii.
Potrivit acestora,”este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu”.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare companie producătoare de petrol din Rusia, Rosneft, și-a majorat de 7 ori profitul”Acești oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialiști. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluții de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producției și la un câștig mai mare pentru bugetul de stat. Nu s-a realizat o planificare a minimului de investiții care ar putea să ajute societățile din industria de apărare în dezvoltarea relațiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societățile din domeniu), astfel încât societățile românești să poată intra în competiția de pe piața mondială. Alternativ, aceste societăți comerciale să fie transformate în agenții naționale, așa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcționeze după principiile concurenței în materie pe piața liberă, ci după o strategie națională în domeniu”, au transmis sindicaliștii.
Aceștia vor și modificarea legii offset-ului, ”pentru impunerea obligativității ca un procent din contractele de achiziție de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în țară și să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone”.
”În contextul în care Guvernul actual, partidele politice care îl susțin, cât și cel anterior susțin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor și rezolvarea de urgență a problemelor semnalate”, au mai transmis sindicaliștii din industria de apărare.
Salariații Fabricii de pulberi din Făgăraș au declanșat, luni, un protest spontan și au întrerupt lucrul, nemulțumiți că nu și-au primit salariile din luna decembrie, iar majoritatea lucrează pe salariul minim pe economie.
Fabrica de Pulberi din Făgăraș este deținută societatea Romarm, 83% din acțiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei.