Enel Energie Muntenia S.A. a fost desemnat miercuri, în premieră pentru piața de energie electrică din România, Furnizor de ultimă Instanță opțional (FUI opțional), pentru zonele de rețea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Desemnarea a fost făcută pe “criterii concurențiale”.
Potrivit unui comunicat ANRE, “desemnarea Enel Energie Muntenia S.A. va conduce la creșterea numărului de opțiuni pe care un client beneficiar de serviciu universal le va avea la încheierea contractului de furnizare, pentru locurile de consum amplasate în cele 5 zone de rețea menționate, iar în calitatea sa de FUI opțional, compania va avea obligația să asigure furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleași condiții de siguranță și calitate ca și FUI obligat și la un preț mai mic cu 0,3% față de cel al furnizorului obligat pentru zona de rețea respectivă.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot miercuri, Comitetul de reglementare al ANRE a mai aprobat tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice, cu componentele aferente, tariful pentru serviciul de sistem și prețul reglementat pentru energia electrică reactivă, care vor fi practicate de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” - S.A. pentru anul tarifar 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.
ANRE susține că “aplicarea noilor tarife nu va avea impact asupra prețurilor energiei electrice la clienții finali, inclusiv asupra prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați clienților finali alimentați în regim de serviciu universal”.
Valorile tarifelor aprobate au urmărit evoluția consumului de energie electrică în anii 2016 și 2017, a prețului de achiziție și a cantității de energie electrică necesare pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) față de prețul prognozat, respectiv de cantitatea prognozată pentru anul 2017-2018, a prețurilor de furnizare a serviciilor de transport și sistem (STS) achiziționate în sistem concurențial, precum și a inflației realizate în anul 2017 și 2018 față de prognozele anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză, utilizate la proiectarea tarifelor, informează ANRE.
În urmă cu o lună, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat scăderea, în medie, cu 3,53% a valorii prețurilor maxime pentru serviciul universal aplicate de FUI obligat consumatorilor casnici începând cu 1 iulie 2018.