Scumpire cu 40% a gazului achiziționat de pe BRM de Mărțișor

Scumpire cu 40% a gazului achiziționat de pe BRM de Mărțișor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 mar 2022

Gazul tranzacționat luni cu livrare în ziua următoare (PZU), marți, 1 martie, s-a scumpit cu 40% pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), având o ascensiune mult mai accentuată decât cea a gazului tranzacționat tot luni, însă cu livrare în aceeași zi, care s-a apreciat cu doar 14%. De obicei, cele 2 prețuri spot evoluau în tandem, ecartul înregistrat în cadrul licitațiilor de luni arătând că în ziua de marți urmează să apară o schimbare importantă, fie pe partea de cerere, fie pe cea de ofertă.

În ședința de tranzacționare de luni s-au comercializat 28,5 GWh cu furnizare a doua zi, marți, la un preț mediu de 578,77 lei/MWh (aproximativ 116.97 euro/MWh). 500 MWh au fost cumpărați la un preț maxim de 612 lei/MWh. Prețul mediu înregistrat în ședința precedentă a fost cu aproape 160 de lei mai redus, de 410 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum vremea de marți este una identică celei de luni, de unde și un consum similar, majorarea prețului poate fi explicată doar de evoluțiile de pe parte de ofertă.

Așa cum a anunțat Profit.ro, rezervările de capacitate de import gaze naturale efectuate pentru luna martie sunt cu 10% sub cele aferente lunii februarie și cu o pătrime mai mici decât cele efectuate pentru ultima lună a anului trecut. În timp ce rezervările prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria s-au dublat, de la 10,5 GWh/zi în februarie la 19,7 GWh/zi în martie, cele din punctul Isaccea (prin care intră gazele rusești care tranzitează Ucraina), inexistente în decembrie 2021, aproape s-au înjumătățit, de la 56,8 GWh/zi în februarie la 33,6 GWh/zi în martie.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Cea mai pertinentă explicație ecartului mare de preț dintre cel PZU și cel intraday este cea privind mutarea, începând cu 1 martie, de către Gazprom a rutei prin care trimite gazul în România. În ultima perioadă, gazul rusesc a fost trimis în România prin Isaccea (pe granița cu Ucraina) și prin Negru Vodă (pe granița cu Bulgaria).

Începând cu 1 martie, potrivit Transgaz, intrările din Ungaria sunt similare celor din Ucraina (aproximativ 4,5 milioane mc sau 50 GWh), cele din Bulgaria fiind practic zero. Comparativ, pe 27 și pe 28 februarie intrările din Ungaria au fost de doar 10 GWh/zi.

Prețul de pe piață este dat de prețul marginal superior (dintre prețul intern și cel de import prin diferitele puncte de interconectare). Iar prețul de import din Ungaria este cel mai ridicat. Pentru a ajunge în România, gazul rusesc importat din Ungaria străbate, Marea Neagră, Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria.

În plus, fiind cap de linie al sistemelor de transport, prețul din România devine superior inclusiv celui din Austria. Prețul mediu al gazului cu livrare în ziua următoare licitat luni pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, a fost de 106 euro/MWh, cu 10 euro sub cel de pe BRM.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

În eventualitatea unei întreruperi a furnizării prin Ucraina, fie din motive geopolitice, fie ca urmare a unei explozii accidentale sau nu în sistemul de transport din țara vecină, aflată în stare de război cu rușii, este de așteptat ca tot importul să se mute pe granița cu Ungaria, cu consecințe importante asupra prețurilor.

Asta dacă va exista gaz, înmagazinările din Ungaria și Austria aflându-se la minime istorice pentru această perioadă a anului. Ambele au depozitați câte aproximativ 16 TWh, iar România 9,5 TWh.

Marți dimineață s-au efectuat și primele tranzacții intrazilnice la un preț de 448 lei/MWh, cu 2% peste prețul mediu de luni și cu aproape 20% peste prețul mediu realizat duminică.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
pzu
intraday