Costul asigurării datoriei guvernamentale a Rusiei a atins un nivel record luni, după ce sancțiunile mai dure impuse țării au determinat Moscova să ia măsuri de urgență pentru a-și proteja sectorul financiar.
Datoria unei țări poate fi asigurată împotriva riscului de neplată prin intermediul contractelor de tip CDS (credit default swap).
Pentru a asigura o datorie a Rusiei de 10 milioane de dolari pe cinci ani, vânzătorii de CDS au cerut luni aproximativ 4 milioane de dolari în avans și 100.000 de dolari anual, semnalând o probabilitate de aproximativ 56% de nerambursare, potrivit ICE Data Services, scrie Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ICE este principala casă de compensare pentru CDS-urile europene.
Este pentru prima dată când contractele nu au fost cotate în puncte de bază, arată datele ICE. Vânzătorii cer plata în avans atunci când percepția riscului de neplată este imediată.
"Pentru prima dată astăzi, vânzătorii au cerut oficial costuri în avans pentru asigurarea de faliment", a declarat Jav Bose, șeful departamentului de conținut și analiză CDS la ICE.
Swapurile pe un an au crescut, de asemenea, indicând o probabilitate de default de 40%. Atât contractele pe cinci ani, cât și cele pe un an presupun o recuperare de 25%.
Rusia are în circulație obligațiuni denominate în dolari în valoare de aproximativ 33 de miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Tot astăzi, Trezoreria SUA a anunțat că interzice orice tranzacții cu Banca Rusiei, precum și cu fondul național de investiții al Rusiei și cu Ministerul rus de Finanțe. De asemenea, a sancționat Fondul rus de investiții directe, precum și pe directorul său general, Kirill Dmitriev, despre care agenția a spus că este un aliat cunoscut al lui Putin.
Noile sancțiuni noi izolează și mai mult Rusia de finanțele globale.
În weekend, banca centrală rusă a adoptat mai multe măsuri pentru a susține piața internă, între care și interdicția ca brokerii să vândă active în numele nerezidenților nerezidenți, pentru a le proteja de impactul sancțiunilor occidentale dure, care sunt aplicate și băncii centrale.