Românii alocă cei mai puțin bani din Uniunea Europeană pentru cazările în hoteluri și mesele la restaurante, potrivit unui raport al biroului european de statistică Eurostat, bazat pe date din 2017. Ponderea cheltuieilor pentru hoteluri și restaurante în totalul cheltuieilor gospodăriilor românești este de doar 3,1%, procentul alocat fiind de aproape 3 ori mai mic față de media europeană, de 8,8%.
Mai mult, ponderea acestor cheltuieli a scăzut cu 0,2 puncte procentuale față de 2016, când se situa la 3,3%, și cu 2,8 puncte procentuale față de 2009, când ajungea la 5,9% din totalul cheltuielilor.
După România, cele mai mici ponderi ale cheltuielilor pentru hoteluri și restaurante sunt în Polonia (3,6%) și Lituania (3,7%). În ceea ce privește alte țări din regiune, ponderea acestor cheltuieli este de 6,9% în Bulgaria, de 9,2% în Ungaria, de 7,4% în Slovenia și de 6,2% în Slovacia.
La nivelul Uniunii, cele mai mari ponderi ale cheltuielilor alocate de gospodării pentru restaurante și hoteluri sunt în Malta (20,1%), Cipru (17,5%) și Spania (16,8%).