România se împrumută cu 500 milioane euro pe 20 de ani la Banca Mondială, pentru finanțarea deficitului

România se împrumută cu 500 milioane euro pe 20 de ani la Banca Mondială, pentru finanțarea deficitului
scris 2 nov 2016

România se împrumută cu 500 milioane de euro pe 20 de ani la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), divizie a Băncii Mondiale, pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale. 

Este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranșă, în 2036.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017.

Eurostat: România, pe locul trei în UE în funcție de cel mai scăzut deficit bugetar în 2015 CITEȘTE ȘI Eurostat: România, pe locul trei în UE în funcție de cel mai scăzut deficit bugetar în 2015

Potrivit specificului acestui instrument de finanțare, împrumuturile sunt contractate în baza îndeplinirii de partea română, anterior demarării negocierii, a unor acțiuni preliminare convenite cu banca.  Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătățirea sistemului de asistenta socială, a managementului și a performanțelor întreprinderilor de stat, a funcționării pieței de energie, măsuri privind cadastrul și publicitatea imobiliară, precum și politica de prevenire și combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Un raport al analiștilor ING prezentat marți relevă că deficitul bugetar ar ajunge la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor dacă vor fi aplicate majorările de salarii și de sporuri votate de Parlament.

Premierul Dacian Cioloș a precizat, tot marți, că estimările Guvernului arată că măsurile ar impune cheltuieli suplimentare de 9 miliarde lei, însemnând 1% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
banca mondiala
imprumut