Inflația anuală în zona euro a urcat în septembrie la 0,4%, de la 0,2% în urmă cu o lună, potrivit estimărilor publicate astăzi de Biroul european de statistică (Eurostat). Conform Bloomberg, acesta este cel mai rapid avans lunar al prețurilor de consum din zona euro înregistrat din octombrie 2014.
Cea mai rapidă creștere a prețurilor de consum, de 1,2%, a fost consemnată la servicii, urmate de alimente, alcool și tutun, care s-au scumpit cu 0,7%. Prețurile la energie au fost singurele cu o evoluție negativă în septembrie, reducându-se cu 3%.
Inflația CORE, care exclude prețurile cu o volatilitate ridicată, respectiv cele la alimente, energie, alcool și tutun, a fost de 0,8%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inflația în zona euro a revenit în teritoriu pozitiv în iunie, situându-se la 0,1%, după două luni de scăderi consecutive pentru prețurile de consum. Prețurile au coborât cu 0,1% în martie și 0,2% în aprilie, după ce zona euro ieșise din deflație în martie, înregistrând o stagnare a prețurilor. În februarie, inflația a înregistrat o valoare negativă, de -0,2%, pentru prima data din septembrie 2015.
Inflația se află sub ținta BCE de peste trei ani, în pofida măsurilor agresive de stimulare implementate de Banca Centrală Europeană (BCE).
La ședința din septembrie, BCE a menținut neschimbată rata dobânzii cheie și a decis, în pofida așteptărilor unor investitori și analiști, să nu exitindă actualul program de achiziții de active. Totuși, președintele instituției, Mario Draghi, a afirmat la acel moment că angajații băncii analizează metode prin care programul de relaxare cantitativă ar putea fi modificat pe viitor.
Majoritatea analiștilor anticipează că BCE va extinde programul de suplimentare a lichidităților dincolo de luna martie, care este termenul de încheiere, și va modifica structura acestuia, pentru a nu rămâne fără active de cumpărat.