România a înregistrat în februarie a doua inflație anuală negativă din Uniunea Europeană, de -2,1%, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat, care arată că la nivelul UE inflația a revenit în teritoriu negativ, prețurile de consum înregistrând un declin de -0,2%.
Comparativ cu luna ianuarie, prețurile de consum din România s-au contractat luna trecută cu 0,3%, scrie News.ro
În ianuarie, România a consemnat o inflație anuală de -1,5%.
Eurostat calculează inflația anuală în funcție de indicii armonizați ai prețurilor de consum.
Datele publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS) au arătat că rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an pe baza unui coș național, a coborât în luna februarie la -2,7%, nou nivel minim istoric, după o scădere a prețurilor cu 0,24% față de prima lună din 2016.
În ianuarie 2016, rata anuală a inflației a fost de -2,1%, potrivit IS.
Pentru finalul anului 2016, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%. Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra prețurilor, rata anuală a inflației ar fi, la finalul acestui an, de 3%.
La nivelul Uniunii Europene, inflația anuală a fost în februarie de -0,2%, revenind în teritoriu negativ după nivelul de 0,3% atins în ianuarie. UE a înregistrat în februarie 2015 o inflație anuală de -0,3%.
Inflația anuală din zona euro a fost luna trecută de -0,2%, față de 0,3% în ianuarie. În februarie 2015, inflația anuală din zona euro a fost de -0,3%.
Pe ansamblul UE, 15 state membre au înregistrat inflații negative, cele mai scăzute în Cipru (-2,2%), România (-2,1%).
Cele mai ridicate rate ale inflației anuale au fost luna trecută în Belgia (1,1%), Austria și Malta (ambele de 1%).
Comparativ cu luna ianuarie, inflația a încetinit în februarie în 12 state membre, a stagnat într-unul și a accelerat în șase.
În zona euro, cel mai mare impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,13 puncte procentuale), urmate de chirii (0,08 puncte ) și fructe (0,06 puncte).
Cel mai important impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (-0,49 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (-0,24 puncte) și a gazelor naturale (-0,10 puncte).