România a avut, pentru a șasea lună la rând, cea mai mare creștere a prețurilor din UE

România a avut, pentru a șasea lună la rând, cea mai mare creștere a prețurilor din UE
scris 17 aug 2018

România a avut și în iulie, pentru a șasea lună consecutiv, cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat.

Inflația de 4,3% de luna trecută vine după o creștere a prețurilor de 4,7% în iunie.

Urmărește-ne și pe Google News

România este urmată în Topul scumpirilor de luna trecută de Bulgaria și Ungaria, unde inflația s-a situat la 3,6%, respectiv 3,4%. La polul opus, cele mai mici creșteri de prețuri, de 0,8% și 0,9%, au fost în Grecia și Danemarca.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

Eurostat: România a avut cea mai mare creștere economică trimestrială din UE în perioada aprilie-iunie. Prognozele pentru întregul an sunt, însă, înrăutățite CITEȘTE ȘI Eurostat: România a avut cea mai mare creștere economică trimestrială din UE în perioada aprilie-iunie. Prognozele pentru întregul an sunt, însă, înrăutățite

Inflația anuală din zona euro a crescut la 2,1% luna trecută, de la 2% în iunie. Evoluția a fost dictată, în special, de prețurile la energie, care s-au majorat puternic. Ținta de inflație a Băncii Centrale Europeane (BCE) este de aproape 2%, astfel că evoluția prețurilor de consum sprijină retragerea treptată a stimulilor monetari.

La nivelul UE, rata anuală a inflației a fost de 2,2% în iulie, comparativ cu 2,1% în luna precedentă.

Potrivit datelor publicate saptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației, măsurată în funcție de evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna iulie, la 4,56%, de la 5,40% în iunie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% față de aceeași lună a anului trecut.

Luna aceasta, Banca Națională a României a redus cu 0,1 puncte procentuale, la 3,5%, prognoza privind rata anuală a inflației la finele acestui an și cu 0,3 puncte procentuale, la 2,7%, prognoza privind nivelul inflației la finele anului viitor. Inflația urmează, astfel, să intre în intervalul țintă de 1,5-3,5% al BNR și să se mențină în acesta pe parcursul anului următor, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
uniunea europeana
eurostat
inflatie
preturi