Riposta Turciei: dublează tarifele la unele importuri din Statele Unite, inclusiv autoturisme și tutun

Riposta Turciei: dublează tarifele la unele importuri din Statele Unite, inclusiv autoturisme și tutun
scris 15 aug 2018

Turcia a dublat tarifele de import pentru mai multe categorii de produse americane, printre care autoturisme, alcool și tutun, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o măsură similară privind importurile de oțel și aluminiu din statul turc. 

Decizia survine în contextul escaladării tensiunilor politice și economice între cei doi aliați NATO, situație care a condus la deprecierea lirei turcești până la minime record. SUA cer eliberarea pastorului evanghelic Andrew Craig Brunson, plasat recent în arest la domiciliu în Turcia, după ce a petrecut un an și jumătate în detenție, fiind acuzat de terorism și spionaj.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui decret prezidențial publicat în Jurnalul Oficial al Turciei, tarifele pentru importurile de autoturisme din SUA au fost dublate la 120%, cele pentru băuturi alcoolice la 140%, iar importurile de tutun la 60%, scrie Reuters.

Tarifele pentru importurile de produse cosmetice, orez și cărbun au fost de asemenea dublate.

VIDEO Marea Britanie: O mașină a intrat în barierele de securitate de la Parlament, rănind mai multe persoane CITEȘTE ȘI VIDEO Marea Britanie: O mașină a intrat în barierele de securitate de la Parlament, rănind mai multe persoane

“Taxele de import pentru unele produsele au fost majorate, după principiul reciprocității, ca răspuns la atacurile deliberate ale Administrației SUA la adresa econonomiei noastre”, a scris vicepreședintele turc Fuat Oktay pe Twitter.

Trump a anunțat, vineri, că a autorizat dublarea tarifelor existente pentru importurile de oțel și aluminiu din Turcia, la 20%, respectiv 50%, informație care a trimis lira turcească în picaj cu peste 20% în raport cu dolarul.

În replică, președintele Recep Erdogan a cerut populației să își schimbe valuta și aurul în lire pentru a sprijini moneda națională și a acuzat SUA că a declanșat un război economic. Ieri, Erdogan a anunțat că Turcia va boicota produsele electronice din SUA. 

Moneda națională a Turciei a recuperat parțial din pierderi în ultimele două zile, inclusiv în contextul în care ministrul turc de finanțe a anunțat că va susține o conferință de presă joi, cu scopul de a reasigura investitorii de soliditatea economiei locale.

Analiștii și investitorii sunt îngrijorați cu privire la capacitatea băncii centrale de a ține în frâu inflația și cursul de schimb, în condițiile în care Erdogan, autointitulat “inamicul dobânzilor”, se opune unor noi majorări ale dobânzii de referință.

La începutul săptămânii, Banca Turciei a anunțat noi măsuri pentru a crește lichiditatea din piață, eliberând către bănci aproximativ 10 miliarde de lire, 6 miliarde de dolari și echivalentul în aur a 3 miliarde de dolari.

Miercuri dimineață, lira turcească se aprecia cu circa 5% în fața dolarului, până la 6,0415 de unități. Comparativ cu minimul istoric de 7,24 de unități atins în tranzacțiile de luni, moneda turcească a recuperat aproape 16%. Cu toate acestea, cotațiile lirei rămân cu aproximativ 37% sub prețul înregistrat la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
boicot
electronice
sua
recep erdogan
depreciere
lira