Un război comercial între SUA și China ar putea stimula și mai mult exporturile de cereale din bazinul Mării Negre, susțin traderii și analiștii intervievați de Reuters.
Potrivit acestora, noi oportunități pentru a vinde grâu, porumb și soia boabe în China și chiar și în Uniunea Europeană ar urma să apară pentru principalii exportatori de cereale din bazinul Mării Negre (Rusia, Ucraina și Kazahstan), care au început deja să conteste dominația deplină a SUA pe piețe precum Nigeria sau Mexic, arată Agerpres.
Vineri, SUA și China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanșat cel mai mare război comercial din istorie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
China este cel mai mare producător mondial de grâu, dar cu toate acestea gigantul asiatic importă anual aproximativ aproximativ patru milioane de tone de grâu. Conform datelor oficiale, în sezonul iunie 2017/mai 2018, SUA au exportat 902.400 de tone de grâu spre China, mai puțin decât cele 1,56 milioane tone exportate în sezonul anterior.
Rusia și Ucraina, care în mod tradițional exportau grâu spre Africa de Nord și Orientul Mijociu, și-au majorat în sezonul 2017/18 livrările spre Vietnam, Indonezia, Filipine, Spania, Tunisia, Tanzania, Sudan, Oman, Mexic și Kenya. O destinație în care grâul din Rusia a reușit să scoată de pe piață grâul din american este Nigeria, țară care la fel ca și Brazilia preferă în mod tradițional grâul cu un conținut bogat în proteine.
O dispută comercială dintre SUA și China ar putea stimula și exporturile de grâu și soia boabe din zona Mării Negre. Recent, autoritățile rusești au raportat exporturi record de 850.000 de tone de soia boabe spre China în sezonul 2017/2018, mai mult decât dublu față de cele 340.000 de tone în sezonul anterior.