Rata inflației în zona euro a crescut neașteptat

Rata inflației în zona euro a crescut neașteptat
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Inflația în zona euro a crescut neașteptat luna aceasta, deși ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii s-a atenuat, dar probabil datele nu vor fi suficiente pentru a convinge Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânzile în septembrie, transmite Reuters.

Datele preliminare publicate miercuri de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat în iulie la 2,6%, în creștere de la 2,5% în iunie. Inflația este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, și treptat se apropie de ținta BCE de 2%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul pensionarilor a scăzut. Cât este pensia medie CITEȘTE ȘI Numărul pensionarilor a scăzut. Cât este pensia medie
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (4% în iulie, după un avans de 4,1% luna precedentă), urmat de prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (2,3% în iulie, după o creștere de 2,4% luna precedentă), produse industriale (0,8% în iulie, după un avans de 0,7% luna precedentă) și energie (1,3% în iulie, după o creștere de 0,2% luna precedentă).

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la 2,9% în iulie, în timp ce analiștii se așteptau la un nivel mai redus luna aceasta. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile în septembrie și în decembrie, în funcție de viitoarele date economice.

Datele preliminare publicate marți de Eurostat arată zona euro și Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 0,3% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu primele trei luni din 2024, când avansul a fost tot de 0,3% în ambele zone.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
zona euro