Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut în luna august la -0,2%, de la -0,8% în iulie, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS), evoluția fiind generată de stagnarea prețurilor alimentelor și serviciilor și de scumpirea ușoară a mărfurilor nealimentare.
Alimentele sunt mai scumpe cu aproape 2% decât anul trecut, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,4%, iar serviciile, cu circa 2%.
Față de iulie, prețurile mărfurilor alimentare și cele ale serviciilor au avut o variație de sub 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%.
Față de anul trecut, cel mai mult s-au scumpit citricele, cu un sfert, și zahărul, cu peste 8%, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu aproape 17%. În categoria serviciilor se remarcă scumpirea poștei cu aproape 20%.
August este a treia lună de raportare a inflației din acest an care nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată la alimente, de la 24 la 9% din iunie 2015.
Se menține, însă, efectul de bază al diminuării cotei generale de TVA cu patru puncte procentuale la 20%, de la începutul acestui an. O nouă reducere cu un punct procentual ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor, alături de eliminarea accizei speciale pe carburanți.
În august, Banca Națională a României a revizuit în scădere, de la 0,6% până la -0,4%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an, și de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul anului 2017.
În luna mai, BNR revizuise deja în scădere, de la 1,4% până la 0,6%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an, și de la 3,4% la 2,7% estimarea pentru finalul anului viitor.