Rata anuală a inflației în Germania a revenit pe creștere

Rata anuală a inflației în Germania a revenit pe creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Rata anuală a inflației în Germania a revenit pe creștere în luna mai, pentru prima dată după șase luni, în principal ca urmare a unui efect de bază ce are legătură cu prețurile la serviciile de transport în comun, însă acest avans nu ar urma să aibă un impact asupra deciziei BCE de a reduce dobânda la începutul lunii iunie, informează AFP.

În luna mai, indicele prețurilor de consum în prima economia europeană a urcat până la 2,4% în ritm anual, de la un nivel de 2,2% în luna aprilie, potrivit cifrelor preliminare publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis). De la o lună la alta, indicele prețurilor de consum în Germania a crescut cu 0,1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Investițiile străine în județul Iași, în scădere puternică față de anul trecut CITEȘTE ȘI Investițiile străine în județul Iași, în scădere puternică față de anul trecut
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Prețurile la energie au scăzut cu 1,1% în luna mai a acestui an comparativ cu luna mai a anului trecut. Însă, prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 3,9%. Această creștere semnificativă a prețurilor la servicii este principalul factor care a stat la baza creșterii înregistrată pe ansamblu de prețurile de consum în luna mai, în Germania.

Explicația are legătură cu un efect de bază creat de introducerea, în luna mai 2023, a unui abonament de 49 de euro pe lună care permitea deținătorului să călătorească pe toată rețeaua de transport public din Germania, scrie Agerpres.

Indicele armonizat al prețurilor de consum, indicatorul preferat de Banca Centrală Europeană, a crescut cu 2,8% în ritm anual în luna mai, după un avans de 2,4% în luna aprilie, și peste estimările analiștilor care mizau pe creșterea prețurilor de consum cu 2,7% în ritm anual.

Economiștii acordă o atenție deosebită datelor privind inflația din Germania, deoarece Oficiul federal de statistică publică datele privind inflația înainte ca Eurostat să dea publicității cifrele privind inflația în ansamblul zonei euro.

Banca Centrală Europeană este așteptată să decidă reducerea dobânzii de politică monetară, la ședința care va avea loc săptămâna următoare, după ce un șir fără precedent de majorări au readus inflația în apropierea țintei de 2% dar au restrâns și activitatea de creditare.

În cazul Germaniei, calmarea prețurilor la energie și alimente a avut un efect de temperare a inflației în acest an, dar inflația de bază, care exclude aceste componente mai volatile, a rămas la un nivel ridicat. Destatis a informat că în luna mai inflația de bază în Germania a rămas nemodificată la 3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
inflatie