Răspunsul la întrebarea - De ce a rămas economia Europei în urma Chinei și SUA?

Răspunsul la întrebarea - De ce a rămas economia Europei în urma Chinei și SUA?
scris 30 apr 2024

Economia Europei crește mult mai lent față de cea a SUA sau China, potrivit estimărilor. Ce face Europa greșit? La această întrebare, Fredrik Persson, președintele Business Europe, a răspuns că "energia este cheia pentru readucerea Europei pe drumul cel bun". Acesta a explicat că mari afaceri pleacă din Europa din cauza prețurilor prea ridicate la energie.

Banca Centrală Europeană a estimat pentru Europa o creștere de 0,6% în 2023 și prognozează 0,8% în 2024, arată Euronews.

Urmărește-ne și pe Google News
România - cea mai scăzută utilizare a tehnologiilor AI din țările UE. Foarte mulți cumpărători online au avut probleme CITEȘTE ȘI România - cea mai scăzută utilizare a tehnologiilor AI din țările UE. Foarte mulți cumpărători online au avut probleme
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În schimb, PIB-ul Statelor Unite a crescut cu o rată anuală de 3,3% în al patrulea trimestru al anului 2023, iar creșterea economiei Chinei în 2023 este estimată la 5,2%, în 2023, potrivit evaluărilor Băncii Mondiale, arată Hotnews.

Președintele Business Europe spune că trebuie abordate trei subiecte principale, când se discută despre creșterea redusă a economiei și despre blocarea competitivității: energia, reglementarea și comerțul liber.

Aproape toate breșele de securitate, motivate financiar CITEȘTE ȘI Aproape toate breșele de securitate, motivate financiar

Costul energiei a dezavantajat Europa, a afirmat președintele Business Europe, Fredrik Persson, într-un episod The Big Question, de la Euronews Business. Acesta a explicat că prețul energiei a crescut foarte mult din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Chiar dacă în ultimul an au scăzut, nivelurile actuale tot sunt prea mari. "Deci pierdem în fața concurenților noștri din SUA și Asia”, a precizat Fredrik Persson.

Dacă nu este rezolvată problema costului cu energia, vom continua să vedem afaceri, precum BASF, cel mai mare producător de produse chimice din lume, plecând din Europa, pentru prețuri mai favorabile, spune președintele Business Europe.

„Acum decid să investească 10 miliarde de euro în China, în ciuda provocărilor legate de riscurile politice din China și de distanță”, a spus Fredrik Persson.

Noile date Eurostat arată că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) reprezintă peste 99% din companiile din UE.

Consumul global de vin cade la un minim istoric CITEȘTE ȘI Consumul global de vin cade la un minim istoric

Fredrik Persson vorbește despre o suprareglementare în Europa. „Suntem atât de dornici în Europa să reglementăm lucrurile. De exemplu, în ultimii cinci ani am avut aproape 100 de legi noi care au fost adoptate la nivel european, ceea ce înseamnă că adaugă firmelor 5.000 de noi pagini de reglementări. Practic, înseamnă că în prezent primim un nou regulament la fiecare două zile".

„Pentru o companie mare, aceasta este o bătaie de cap, dar au structură, au departamente care să se ocupe. Dar dacă ești IMM – ce se întâmplă cu ele? Fie ies din afaceri, fie decid să nu intre pe o nouă piață".

Președintele Business Europe speră la o reglementare mai redusă, dar mai eficientă. „Dacă facem asta, sunt sigur, atunci Europa va reveni pe primul loc”, spune Persson.

România - cea mai accesibilă țară est-europeană la cumpărat de case, dar unde facturile la utilități și cheltuielile zilnice sunt plătite cel mai greu CITEȘTE ȘI România - cea mai accesibilă țară est-europeană la cumpărat de case, dar unde facturile la utilități și cheltuielile zilnice sunt plătite cel mai greu

Fredrik spune că, fără schimbare, perspectivele pentru Europa sunt sumbre. El a lăudat avansul SUA în sectorul tehnologic, care a ajutat la creșterea față de Europa.

Business Europe reprezintă 36 de federații naționale de afaceri din Europa, din statele membre UE, Marea Britanie și Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
china
sua