Producția industrială a crescut

Producția industrială a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Producția industrială a crescut, în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023, cu 0,8% ca serie brută și cu 0,2% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În perioada menționată, pe serie brută, industria prelucrătoare a crescut cu 1,9%, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 5,3%, respectiv cu 0,5%, scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Schimbare de strategie: Lipsa livrărilor de spații de birouri din București determină companiile să-și planifice cu mult înainte viitoarele contracte de închiriere. Problemele din domeniu, la Conferința Profit.ro CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Schimbare de strategie: Lipsa livrărilor de spații de birouri din București determină companiile să-și planifice cu mult înainte viitoarele contracte de închiriere. Problemele din domeniu, la Conferința Profit.ro

Pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2023, producția industrială a urcat cu 0,2%, creștere susținută de industria prelucrătoare (+1,2%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 6,2%, respectiv cu 0,5%.

Conform INS, în luna aprilie 2024, producția industrială (serie brută) a scăzut față de luna precedentă cu 2,1%, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-16,7%), industria extractivă (-0,3%) și industria prelucrătoare (-0,1%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică față de luna precedentă cu 1,3%, din cauza scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,3%) și industriei prelucrătoare (-1,5%). Industria extractivă a crescut cu 3,5%.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a crescut cu 12,1%, ca efect al creșterilor industriei prelucrătoare (+16,9%) și industriei extractive (+5,0%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 14,7%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,6%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+6,4%) și industriei extractive (+3,9%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 14,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins