Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 0,3% în Uniunea Europeană și cu 0,2% în zona euro, în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 0,7% în UE și de 1% în zona euro, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În mai, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale în UE s-a înregistrat în Irlanda (7,7%), Bulgaria (4,5%) și Estonia (2,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Croația (minus 4,1%), Grecia (minus 2,9%) și Suedia (minus 1,8%), scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În România, prețurilor producției industriale au crescut cu 0,6% în mai, raportat la aprilie, când s-a înregistrat un declin de 0,2%.
Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o scădere cu 1,3% a prețurilor la energie și cu 0,2% a prețurilor bunurilor de folosință îndelungată, în timp ce au crescut prețurile bunurilor intermediare (0,1%), a bunurilor de folosință imediată (0,2%) și cele ale bunurilor de capital (0,1%).
În mai, comparativ cu perioada similară din 2023, prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 4% în Uniunea Europeană și cu 4,2% în zona euro. Cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale în UE s-a înregistrat în Luxemburg (17,7%), Suedia (1,3%) și Cehia (1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 20,7%), Polonia (minus 6,8%), Franța și Letonia (ambele cu minus 6,7%).
În România, prețurile producției industriale au scăzut cu 2,2% în mai, comparativ cu perioada similară din 2023, după ce în aprilie s-a înregistrat un declin de 5,7%.
Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o scădere cu 10,3% a prețurilor la energie și cu 3% a prețurilor bunurilor intermediare, în timp ce au crescut prețurile bunurilor de folosință îndelungată (0,1%), a bunurilor de folosință imediată (0,9%) și cele ale bunurilor de capital (1,7%).
Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în România prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 0,7% în luna mai a acestui an față de luna precedentă, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate în industria energetică, unde prețurile au consemnat un avans de 1,2%.
Prețurile consemnate în industria bunurilor de capital au urcat cu 0,7% în mai față de aprilie, cele din industria bunurilor intermediare s-au majorat cu 0,3%, iar în industria bunurilor de uz curent creșterile de preț au fost de 0,3%. Scăderi de preț au fost înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (minus 0,06%).
Comparativ cu luna mai 2023, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut cu 1%.