Prețurile de consum din zona euro au revenit pe scădere în aprilie

Prețurile de consum din zona euro au revenit pe scădere în aprilie
scris 29 apr 2016

Prețurile de consum din zona euro au scăzut în aprilie cu 0,2%, în pofida măsurilor de relaxare monetară adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) în martie, arată datele estimative publicate vineri de Eurostat. Analiștii contactați de Reuters anticipau o coborâre ușoară a prețurilor, de circa 0,1%.

Scăderea prețurilor din luna aprilie vine după ce zona euro ieșise din deflație în martie, înregistrând o inflație de 0%. În februarie, inflația a înregistrat o valoare negative, de -0,2%, pentru prima data din septembrie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile la energie au avut, luna trecută, cel mai puternic declin în ritm anual, de 8,6%, ritmul de scădere fiind însă ușor mai redus decât cel din martie, de 8,7%.

Cel mai mare avans al prețurilor, de 1%, a fost înregistrat în sectorul serviciilor, urmat de alimente, alcool și tutun, care s-au scumpit cu 0,8%.

AB InBev vrea să vândă Ursus Breweries și alte active din regiune pentru a putea prelua SABMiller CITEȘTE ȘI AB InBev vrea să vândă Ursus Breweries și alte active din regiune pentru a putea prelua SABMiller

Inflația se află foarte mult timp sub ținta pe termen mediu a BCE, de aproape 2%, iar obiectivul rămâne în continuare departe de a fi atins, în pofida măsurilor adoptate de banca centrală, ceea ce amenință credibilitatea instituției.

BCE a redus, la începutul lunii decembrie, prognozele privind rata inflației în zona euro, la 1% în 2016 și la 1,6% în 2017, de la 1,1%, respectiv 1,7% anterior.

Pentru a sprijini accelerarea inflației și creșterea economică, BCE a redus dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale, la 0%, după un an și jumătate în care aceasta a fost menținută la nivelul de 0,05%. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%, se arată într-un comunicat al BCE.

În plus, Consiliul Guvernatorilor BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 milioane de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).

Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg, la care au participat 47 de analiști, BCE va adopta, cel mai probabil, noi măsuri de stimulare a economiei în septembrie.  Peste 40% dintre analiști estimează că BCE va adopta noi decizii de relaxare monetară la ședința programată la începutul lunii septembrie, în timp ce 20% așteaptă noi măsuri în decembrie, iar 7% în iunie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
deflatie
preturi
ipc
bce
draghi
zone euro
ieftinire
stimulare