Reuters: Parlamentul Germaniei vrea explicații în legătură cu politica monetară a BCE

Reuters: Parlamentul Germaniei vrea explicații în legătură cu politica monetară a BCE
scris 26 apr 2016

Parlamentul german intenționează să îl invite pe Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) la o dezbatere, unde acesta ar urma să explice politica monetară foarte laxă a instituției pe care o conduce, potrivit unor surse oficiale, citate de Reuters.

Întâlnirea ar urma să aibă loc după vacanța de vară, care se încheie pe 5 septembrie. Reprezentanții BCE nu au comentat informațiile.

Urmărește-ne și pe Google News

Mulți politicieni germani, printre care și ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, au criticat măsurile agresive de relaxare monetară practicate de BCE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a catalogat criticile la adresa BCE drept legitime, afirmând totodată că Germania sprijină, indiferent de situație, independența BCE.

Totodatată, Bundesbank, banca centrală a Germaniei, s-a opus pachetului de măsuri introduse luna trecută de BCE, în special suplimentării plafonului pentru achizițiile lunare de obligațiuni din zona euro.

Dobânzile negative reprezintă cea mai stupidă idee experimentată vreodată, spune un manager de fond CITEȘTE ȘI Dobânzile negative reprezintă cea mai stupidă idee experimentată vreodată, spune un manager de fond

Președintele Bundesbank a afirmat că "banii aruncați din elicopter" se vor dovedi, până la urmă, costisitori pentru statele din zona euro și pentru plătitorii de taxe. Acesta a adăugat că politica monetară nu poate înlocui reformele necesare în statele individuale și nu va rezolva problemele Europei privind creșterea economiei

Săptămâna trecută, Draghi a declarat, într-o conferință de presă, că BCE se supune legilor și nu politicienilor, făcând referire la criticile Germaniei în privința măsurilor de stimulare.

BCE a redus, luna trecută, dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale, la 0%, după un an și jumătate în care aceasta a fost menținută la nivelul de 0,05%. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%. În plus, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 milioane de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
draghi
bce
politica monetara
dobanzi
bundestagul