Prețurile de consum din zona euro au scăzut în martie, pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor estimative ale Eurostat, în pofida unor măsuri agresive de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) la mijlocul lunii.
Deflația anuală de 0,1% înregistrată în zona euro luna aceasta vine după ce, luna trecută, prețurile au coborât cu 0,2%. Cea mai mare scădere anuală, de 8,7%, a fost înregistrată de prețurile la energie, care și-au accentuat declinul față de februarie, când au coborât cu 8%.
Inflația CORE, care exclude prețurile mărfurilor volatile, a accelerat la 1% de la 0,8% în luna precedentă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BCE a revizuit în scădere puternică, la mijlocul lunii, prognoza de inflație pentru zona euro, de la 1% la 0,1% pentru acest an și de la 1,6% la 1,3%, pentru 2017.
Inflația se află de mai bine de trei ani sub ținta pe termen mediu a BCE, de aproape 2%, iar obiectivul rămâne în continuare departe de a fi atins, în pofida măsurilor adoptate de banca centrală, ceea ce amenință credibilitatea instituției.
Luna aceasta, BCE a redus dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale la 0%, după un an și jumătate în care dobânda cheie a fost menținută la nivelul de 0,05%, în condițiile în care inflația din zona euro rămâne mult sub ținta băncii, de aproximativ 2%. Totodată, instituția a coborât dobânzile pentru facilitățile de creditare și depozit și a suplimentat achizițiile lunare de obligațiuni.
Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%.