Pentru prima dată în istorie, ExxonMobil, companie prezentă și pe piața din România, nu se mai numără, la finalul lunii august, printre primele zece companii din Indexul S&P 500, ca urmare a evoluției cotațiilor sectorului energetic, subperformant în comparație cu cel IT&C, care domină topul.
Potrivit ultimelor date publicate de S&P Dow Jones, Exxon se află de-abia pe poziția a 12-a în topul capitalizării bursiere.
Recent, ExxonMobil a anunțat autoritățile române, dar și partenerul său, OMV Petrom, în legătură cu intenția sa de a-și vinde participația sa de 50% pe care o deține în proiectul Neptun Deep.
CITEȘTE ȘI De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții români se comportă ca niște rentieri într-un moment în care americanii se află în plin proces de optimizare a portofoliuluiDecizia face parte din politica gigantului de a-și optimiza portofoliul, păstrând doar participațiile cele mai profitabile, care garantează acționarilor o profitabilitate de 20%. Exxon dorește să obțină, până la finalul anului 2021, numai puțin de 15 miliarde de dolari din vânzarea de active.
Top 12 S&P (Sursa: Bloomberg)
Pe 1 august, Exxon a ieșit pentru prima dată din Top 10 S&P 500, fiind înlocuită, potrivit Bloomberg, de Visa Inc.. După numai două săptămâni, gigantul de petrol și gaze american a fost depășit, din punct de vedere al capitalizării bursiere, și de Procter & Gamble Co..
Primele 10 companii din S&P 500 sunt în prezent în principal companii din sectoarele de tehnologia informației și de servicii de comunicații. Microsoft, Apple și Amazon se situează pe primele trei locuri.
Capitalizarea de piață a sectorului energetic ca procent din S&P 500 (Sursa: Bloomberg)
Sectorul energetic a pierdut teren în ultimii zece ani în fața companiilor din IT&C. El are în prezent o pondere de doar 4,4% din indicele S&P 500, mai puțin de jumătate din ponderea de 11,7% pe care o avea în urmă cu zece ani.
Ponderea Exxon în S&P 500 este de doar 1%, față de 5% în 2009.
Capitalizarea de piață a Exxon ca procent din S&P 500 (Sursa: Bloomberg)
Prețurile volatile ale petrolului și gazelor, scăderea bruscă a prețului gazelor și îngrijorările cu privire la cererea viitoare de petrol se află printre motivele pentru care în ultimii doi ani cotațiile companiilor din sectorul energetic au avut de suferit.
S&P 500 a crescut cu aproape 15% în acest an, în timp ce sectorul energetic a pierdut 3 puncte procentuale în pofida aprecierii prețului petrolului.