Prețul petrolului s-a apreciat miercuri dimineața în urma declarațiilor ministrului irakian al petrolului, Jabar al-Luaibi, care confirmă intențiile cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC) și a altor state non-membre de a prelungi acordul de plafonare a producției, care expiră în luna martie 2018, și chiar de a majora cotele de reducere a producției.
Simultan, potrivit Reuters, a fost publicat și un raport care arată o creștere a stocurilor din Statele Unite sub nivelul anticipat de piață. Stocurile de petrol din SUA s-au majora cu 1,4 milioane de barili în ultima săptămână, ajungând la 470,3 milioane barili. Piața anticipa însă o majorare cu 3,5 milioane de barili, susține American Petroleum Institute (API), citat de Reuters.
Cotațiile petrolului West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) se majoraseră la ora 11:38 (ora României) cu 0,75% sau 34 de cenți pe baril, acesta fiind tranzacționat la un preț de 50,27 dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și țițeiul Brent (de referință pe piața europeană și globală) se apreciase la aceeași oră cu 20 de cenți sau o,36%, fiind cotat la 55,34 dolari/baril.
Cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) și alte state mari producătoare discută prelungirea acordului de plafonare a producției de țiței care expiră în luna martie a anului cu mai mult de trei luni, susțin surse citate de Bloomberg, confirmate de ministrul irakian.
Acordul ar putea fi prelungit cu 6 luni, până în septembrie 2018 pentru a putea acorda un timp suficient procesului de stabilizare și eventual majorare a prețului petrolului.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, o astfel de prelungire ar fi necesară doar în cazul realizării scenariului celui mai pesimist, scenariu pe care însă statele membre ale OPEC îl cred din ce în ce mai mult drept cel mai probabil.
OPEC și mai multe state producătoare de petrol non-membre ale cartelului, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan s-au angajat să-și reducă producția cu 1,8 milioane de barili pe zi pentru a elimina surplusul de petrol existent în prezent pe piață. Acordul a fost semnat inițial pe 6 luni, la finalul anului trecut, după care a fost prelungit cu o perioadă suplimentară de 9 luni, până la finalul lunii martie 2018.