Legea risipei alimentare, care obligă magazinele să doneze alimentele nevândute înainte cu 3 zile de termenul de expirare, va fi suspendată până la sfârșitul acestui an, perioadă în care un grup de lucru va redacta un proiect de act normativ care să fie aplicabil atât juridic, cât și tehnic.
Cum a anunțat anterior Profit.ro, legea impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare vor fi obligați de la finalul acestei săptămâni să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. Mai mult, comercianții trebuie să afișeze lângă casele de marcat un plan de reducere a risipei alimentelor aflate în curs de expirare.
Legea trebuia aplicată din 21 mai, dar Guvernul Tudose a decis, abia la sfârșitul lunii iunie, suspendarea acesteia, prin ordonanță de urgență, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar legea nu putea fi astfel aplicată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"S-a constatat lipsa de claritate a legii, nu este clar care sunt operatorii economici care trebuie sa aplice acest act normativ. Din cadrul legii lipsesc definițiile referitoare la data limită de consum. Măsurile prevăzute ca fiind o ierarhie a diminuării risipei de alimente nu sunt armonizate cu realitatea din România și nu au un caracter dispozitiv clar. Prevederile referitoare la vânzarea produselor cu 3% plus TVA din prețul de achiziție poate crea o rețea paralelă de comercializare a produselor agroalimentare care au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. În actul normativ nu sunt prevederi exprese referitoare la autoritățile care efectuează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor", arată Ministerul Agriculturii.
Ajunsă în dezbaterea comisiei de specialitate de la Senat, ordonanța Guvernului a fost amendată recent de senatori astfel încât aplicarea legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018.
”Complexitatea domeniului reglementat necesită o perioadă mai lungă de timp pentru implementare”, a fost argumentul invocat de senatori pentru prelungirea termenului de intrare în vigoare.
CITEȘTE ȘI Patronat: 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni, majoritatea dispar după trei trimestre. Nu mai putem face lucrurile după ureche!Chiar și potrivit Ministerului Agriculturii, legea în actuala formă este inaplicabilă și face mai mult rău decât bine. Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și întâlnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la lege.
Ministerul arată că în România nu s-a realizat până la această dată un studiu prin care să se dimensioneze nivelul risipei alimentare la nivelul fiecărei etapă a lanțului agroalimentar. Datele referitoare la România care au fost publicate până la această dată, reprezintă diferite estimări realizate prin extrapolare conform metodologiei menţionate de autori, acestea situează România pe locul 9 la nivelul Uniuni Europene.
”Însă conform studiului derulat de Comisia Europeană, a rezultat că cea mai mare risipă de alimente la nivel european se estimează a fi la consumatorii finali – 49%, fiind urmată de sectorul de procesare, care are o pondere de 37%, în timp ce la nivelul distribuţiei şi comerţului aceasta reprezintă 7%. În timp ce sectorul de alimentaţie publică a fost estimat la 5%, iar sectorul agricol la doar 2% din totalul risipei de alimente”, arată datele Comisiei.