Olandezii lucrează cu 10 ani mai mult decât românii. Care este realitatea dincolo de statistici

Olandezii lucrează cu 10 ani mai mult decât românii. Care este realitatea dincolo de statistici
scris 8 iul 2022

Românii sunt activi în câmpul muncii, în medie, 31,3 ani, adică mai puțin decât toți ceilalți europeni. Olandezii, de pildă, lucrează cu 10 ani mai mult decât românii. La nivelul Uniunii, media este de 36 de ani și a crescut constant în ultimele două decenii, arată cele mai recente date ale Eurostat. Dincolo de statistici, una dintre explicații ar fi că locuitorii țării noastre au speranța de viață mai mică decât occidentalii sau nordicii.

Românii lucrează pentru cea mai scurtă perioadă dintre toți cetățenii din Uniunea Europeană. Alături de ei sunt italienii și grecii. La polul opus, olandezii, suedezii și danezii se pot lăuda cu peste 40 de ani de viață profesională, arată Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
Presa rusă: Statele din Sudul Europei, inclusiv România - principalele victime ale închiderii terminalului CPC. Cotațiile internaționale ale țițeiului nu vor fi afectate CITEȘTE ȘI Presa rusă: Statele din Sudul Europei, inclusiv România - principalele victime ale închiderii terminalului CPC. Cotațiile internaționale ale țițeiului nu vor fi afectate

Cât muncesc românii comparativ cu ceilalți europeni?

  • Țările de Jos - 42,5 ani
  • Suedia - 42,3 ani
  • Danemarca - 40,3 ani
  • Grecia - 32,9 ani
  • Italia - 31,6 ani
  • România - 31,3 ani

Economiștii spun că una dintre principalele cauze pentru care românii lucrează mai puțini ani este speranța de viață, cu 10 ani mai mică față de cea a europenilor din țările nordice sau vestice. Sunt însă și alte explicații.

„Factorii principali sunt speranța de viață, vârsta la care intrăm în câmpul muncii și economia subterană. În momentul în care cineva oficial nu lucrează, dar de fapt lucrează pentru a se întreține, lucrează la negru, atunci acest lucru contribuie la scăderea timpului înregistrat ca fiind petrecut în câmpul muncii”, arată economistul Bogdan Glăvan.

Bărbații români lucrează în medie 35 de ani. Femeile din România petrec la serviciu, în schimb, 27,4 ani. România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, diferența de gen, care este de 7,6 ani. Pe primele locuri la acestr capitol se află Italia și Malta.

Cu câți ani lucrează mai mult bărbații față de femei

  • Italia - 9,1 ani
  • Malta - 8,4 ani
  • România - 7,6 ani

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați în România este de 65 de ani. Anul acesta, femeile se pot pensiona la 61 de ani. Începând din 2023 se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
munca
olandezi