Obstacolele din calea aprecierii petrolului: trei state OPEC își majorează producția, iar Rosneft refuză orice discuție privind plafonarea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 oct 2016

Aprecierea spectaculoasă de luni a petrolului ar putea fi de scurtă durată, deja apărând voci, din rândul statelor OPEC, dar și al producătorilor ruși, care pun sub semnul întrebării respectarea acordului preliminar semnat în urmă cu 11 zile la Algier.

Luni, petrolul Brent cu livrare în decembrie a atins un maxim intraday de 53,73 dolari/baril, nivel ce nu a mai fost atins de la începutul lunii octombrie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Numai că trei dintre statele membre ale cartelului OPEC, Libia, Iran și Nigeria, statele exceptate de la obligativitatea reducerii producției de către colegele lor, au anunțat că intenționează să-și majoreze producția cu 700.000 de barili de petrol pe zi față de nivelul înregistrat în luna august. Asta în condițiile în care cartelul se angajează să-și reducă producția cu 700.000 de barili pe zi. Cu alte cuvinte, celelalte state membre ale cartelului ar trebui să-și diminueze cantitatea de petrol extrasă cu 1,4 milioane de barili de petrol pe zi.

Stadiul negocierilor privind înghețarea producției la actualul nivel

Obstacolele din calea aprecierii petrolului: trei state OPEC își majorează producția, iar Rosneft refuză orice discuție privind plafonarea

Aprecierea de ieri a petrolului a fost pusă de analiști pe seama a două declarații. Prima aparține ministrului saudit al Industriei, Khalid Al-Falih , care anticipează un preț de 60 de dolari pe baril al petrolului la finalul lunii octombrie sau cel puțin la finalul anului. Cea de-a doua a fost declarația președintelui rus Vladimir Putin, care a anunțat că Rusia, cel mai mare exportator de energie la nivel mondial, este dispusă să înghețe sau chiar să reducă producția de petrol, în cooperare cu OPEC.

Prețul petrolului ar putea ajunge luna aceasta la 60 $/baril - ministrul saudit al Energiei CITEȘTE ȘI Prețul petrolului ar putea ajunge luna aceasta la 60 $/baril - ministrul saudit al Energiei

Rosneft: De ce am plafona producția?

Numai că, aflat tot la Istanbul, la Congresul Mondial al Energiei, alături de Putin și ministrul saudit Khalid Al-Falih, cel mai influent CEO al unei companii petroliere din Rusia, Igor Sechin, șeful Rosneft, a declarat că gigantul rus nu intenționează să-și reducă producția ca parte a unei eventuale înțelegeri cu statele membre OPEC.

“De ce am face-o?”, a răspuns Sechin reporterilor Reuters la o întrebare care viza disponibilitatea Rosneft, care extrage peste 40% din petrolul din Rusia, de a-și plafona producția.

CEO-ul Rosneft s-a declarat sceptic cu privire la șansele ca unele state OPEC, precum Iranul, Arabia Saudită sau Venezuela, să-și reducă producția. În opinia sa, n-ar fi în avantajul lor, marii câștigători ai unui preț mai mare de 5- de dolari pe baril urmând a fi producătorii de petrol din formațiuni de șist din SUA, care vor redeveni profitabili.

Lukoil ar vrea un acord de stabilizare a producției

Poziția CEO-ului Rosneft este total opusă celei a CEO-ului principalului concurent, Lukoil, Vagit Alekperov. În opinia acestuia, companiile petroliere din Rusia ar trebui să preia exemplul cartelului OPEC și să semneze, sub supravegherea ministerului energiei de la Moscova, un protocol menit a stabiliza producția de țiței

În pofida faptului că Alekperov a precizat că Lukoil este dispusă să negocieze o eventuală plafonare a producției, el a anunțat totodată că gigantul rus intenționează să-și păstreze actualul nivel al producției în Rusia de 86-88 milioane tone.

“Dacă dorim să participăm la proces (de stabilizare a producției - n.r.), ar trebui să adoptăm o poziție activă și, la fel ca ei (membrii OPEC - n.r.), să stabilizăm producția prin semnarea unui protocol sub coordonarea ministerului energiei de către toate companiile, care să cuprindă volumele la anumită dată. Compania noastră este dispusă să facă acest lucru”, a declarat Alekperov, citat de agenția rusă TASS.

CEO-ul Lukoil a anticipat și efectele acordului de reducere a producției OPEC, el considerând că acesta va reuși doar să stabilizeze prețul la 50 de dolari pe baril și nu să-l și majoreze.

“Prețul petrolului se află deja peste 50 de dolari pe baril, acesta este nivelul care face profitabile investițiile în petrolul și gazul de șist. Prețul se va stabiliza la 50 de dolari pe baril și va aștepta rezultatele întâlnirii OPEc din noiembrie”, crede Alekperov.

Russia a produs în octombrie 11,2 milioane de barili de petrol pe zi, depășind un nivel record post-sovietic de 11,1 milioane de barili pe zi atins în luna precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
apreciere
acord
opec
rusia
rosneft
lukoil