Circa 8% dintre automobilele la mâna a doua aduse din Uniunea Europeană în România au fost descoperite cu daune majore, iar valoarea medie a reparațiilor a fost de 11.571 euro, potrivit unei analize publicate marți de site-ul specializat pe verificări auto InspectorAuto.ro.
În primul an de activitate, prin intermediul InspectorAuto.ro au fost verificate circa 150.000 de automobile, iar valoare daunelor descoprite a depășit 10 milioane de euro, scrie News.ro.
Mașinile la care au fost descoperite cele mai multe daune aparțin celor mai populare mărci pentru românii care își cumpără un autovehicul din străinătate: Volkswagen, BMW, Audi și Mercedes-Benz, aduse din Germania.
În cazul automobilelor care au ca prima țară de înmatriculare România, clienții InspectorAuto.ro au depistat cel putin un incident pentru aproximativ 60% dintre ele. Pentru cele mai multe dintre ele, vânzătorii spun în anunțuri că mașinile sunt “fără accident”.
În ultimele două luni, clienții InspectorAuto.ro au putut verifica numărul de kilometri pentru mai mult de 5.000 de mașini.
”De la jumătatea lunii august 2016, de când a fost lansată această opțiune, peste 27.000 VIN-uri au fost interogate în baza de date a InspectorAuto.ro. Piața neagră a kilometrilor este estimată de InspectorAuto.ro la 300 milioane euro pe an pentru mașinile vândute în România”, se arată în comunicat.
În urma unei analize, realizată pe 100 de mașini luate la întâmplare de pe site-urile de anunțuri auto, care au VIN publicat, a reieșit că 37% au kilometrajul dat înapoi, iar 8% au și kilometrajul dat înapoi și daune. Cel mai mare număr de kilometri dați înapoi descoperiți a fost de 110.000 km, iar cel mai mic, 2.000 km.
Statisticile oficiale arată că înmatriculările de autoturisme noi și second-hand în România au crescut în prima jumătate a acestui an cu 19,2% față de primele șase luni ale anului trecut, până la 175.317 de unități.
Piața mașinilor second hand din import a avut cel mai bun semestru din ultimii șapte ani, numărul unităților înmatriculate depășind 135.700, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Autovit.ro.