Numărul de șomeri a scăzut ușor în noiembrie 2016, cu 1.270 față de luna precedentă, până la 521.202, nivel minim după izbucnirea crizei, în 2008, iar rata șomajului a coborât la 5,7%, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
În octombrie, în România erau 522.472 șomeri, iar rata șomajului a fost de 5,8%.
Datele revizuite arată că numărul șomerilor a scăzut cu circa 85.500 în ultimul an, de la 606.698 în noiembrie 2015, scrie News.ro.
Șomajul este în continuare mai mare în rândul bărbaților, cu o rată de 6,5% în luna noiembrie 2016, în timp ce, în rândul femeilor, șomajul este de doar 4,7%, mai arată datele oficiale.
Șomajul a avut o evoluție oscilantă în 2016, înregistrând scăderi în primele patru luni ale anului, în iunie, în august și în noiembrie, dar și creșteri în mai, în iulie, în septembrie și în octombrie.
Scăderea șomajului din 2016 a fost generată în primul rând de creșterea rapidă a cererii de forță de muncă, mai ales în zonele dezvoltate din jurul marilor metropole.
Cu toate acestea, șefii de companii se plâng tot mai des de lipsa forței de muncă calificate, care începe să limiteze dezvoltarea afacerilor din România.
Datele oficiale arată că numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în al treilea trimestru din 2016 cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 62.900, în ciuda șomajului încă ridicat din unele regiuni.
Autoritățile publică, constant, și numărul de șomeri înregistrați oficial în evidențele oficiilor pentru forța de muncă.
Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârșitul lunii octombrie 2016, 417.875 șomeri erau înregistrați oficial, ceea ce corespunde unei rate a șomajului de doar 4,8%.
Județele Vaslui, cu 11,7%, și Teleorman (11,3%) au cele mai înalte niveluri ale șomajului din România, potrivit ANOFM.
CITEȘTE ȘI VIDEO Brandul Nokia revine oficial pe piață odată cu lansarea telefonului Nokia 6Zonele cu șomaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slabă a forței de muncă și un grad scăzut de educație, spun experții.
Conform standardelor BIM, numărul de șomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de șomeri este, în realitate, mai mare.
Datele privind șomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialiști, pentru că reflectă mai bine șomajul real la nivel național.