Moscovici: Economia globală nu se îndreaptă spre o nouă criză

Moscovici: Economia globală nu se îndreaptă spre o nouă criză
scris 20 ian 2016

Economia globală nu se îndreaptă spre o nouă criză, în pofida turbulențelor din piețe generate de încetinirea creșterii în China și de declinul accentuat al cotațiilor petrolului, consideră comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici. Un avans economic sub așteptări la nivel mondial nu va afecta perspectivele de recuperare în zona euro și va putea fi contracarat cu ajutorul măsurilor de politică monetară ale băncilor centrale, a spus miercuri oficialul UE.

De altfel, economia Europei se află în cea mai bună formă din ultimii șase ani, potrivit șefului Credit Suisse, Tidjane Thiam.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile centrale încă dispun de resurse suficiente pentru a se “lupta” cu efectele încetinirii creșterii economiei mondiale, a spus Moscovici într-un interviu pentru Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Băncile au arme și le pot folosi. Nu cred că vom asista la o nouă criză financiară, dar sunt câteva puncte slabe care trebuie abordate“, a declarat oficialul UE.

Printre principalele riscuri privind recuperarea economiei mondiale se numără tranziția Chinei de la o economie bazată pe exporturi la una centrată pe consumul intern și expansiunea serviciilor.

"Per total, nu estimăm decât un impact limitat asupra economiei mondiale. Efectele în Europa ar trebui să fie chiar mai reduse, având în vedere că economia europeană este protejată și creșterea este mai puțin afectată de aceste mișcări", potrivit lui Moscovici.

Moscovici a precizat că nu anticipează o modificare majoră a proiecțiilor referitoare la economia zonei euro la prezentarea următorului raport al Comisiei Europene în februarie.

Opiniile lui Moscovici sunt împărtășite și de directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, care a afirmat că economia europeană se află în cea mai bună formă din ultimii șase ani, chiar dacă ritmul recuperării este unul lent.

"Cred că Europa se află în cea mai bună situație începând cu anul 2010. Până acum, nu am fost optimist în privința Europei și sper că trecerea la o atitudine pozitivă este grăitoare", a spus Thiam pentru CNBC.

Prezent la Forumul de la Davos, șeful Credit Suisse a estimat că ieftinirea petrolului este benefică pentru economia mondială.

Cotațiile petrolului au coborât miercuri pentru a doua oară în această săptămână sub pragul de 28 dolari/baril, nivel ce nu a mai fost atins din 2003, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea creșterii economiei mondiale și majorarea surplusului de petrol din piețe odată cu reluarea exporturilor din Iran.

Totodată, piețele de capital din Asia au închis pe minus cu până la 3,8%, în timp ce acțiunile europene au coborât la minimul ultimilor 13 luni, influențate și de datele privind reducerea cu 50% a profitului raportat de gigantul petrolier Royal Dutch Shell.

Pe bursa de la New York, principalii indici erau în scădere cu până la 2,9% după prima oră de tranzacționare.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit marți în scădere estimările privind creșterea economiei mondiale în 2016 și 2017, pentru a treia oară în mai puțin de un an, pe fondul căderii prețurilor pentru materii prime și al schimburilor comerciale sub așteptări raportate de China.

viewscnt
Afla mai multe despre
pierre moscovici
comisia europeana
ue
tidjane thiam
credit suisse