Ministrul Economiei: Fondul Suveran de Dezvoltare va fi gata până pe 15 mai, cu capitalizare inițială de 1,9 mld. lei

Ministrul Economiei: Fondul Suveran de Dezvoltare va fi gata până pe 15 mai, cu capitalizare inițială de 1,9 mld. lei
scris 2 mai 2017

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi pus în dezbatere publică până pe 15 mai și va avea și o capitalizare inițială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose, într-un interviu acordat News.ro. Fondul va cuprinde 25-30 de companii de stat aflate pe profit, aflate în subordinea ministerelor Energiei, Transporturilor, Economie și Sănătății, listate sau nelistate, însă în final toate firmele din portofoliul fondului vor fi scoase pe bursă.

Fondul va fi condus în sistem dual, cu un consiliu de supraveghere și directorat, alese în baza OUG 109 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Urmărește-ne și pe Google News

”Stadiul, azi când stăm de vorbă, suntem într-o discuție interministerială finală. Am putea spune că sunt ultimele corecturi, ultimile mici amănunte, ca să putem să spunem peste o săptămână, poate, cât mai curând, că îl supunem dezbaterii publice și îl vom trimite la organismele internaționale, la Eurostat, pentru validare. În 15 mai va fi, sper, în dezbatere publică și trimis către Bruxelles”, a afirmat Tudose, pentru News.ro.

Proiectul va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile, interval în care autoritățile vor aștepta și un răspuns de la Bruxelles.

"Într-adevăr, este unul din cele mai importante proiecte, nu numai al ministerului, al Guvernului, al României. Din acest motiv, fiind atât de important, ne-am concentrat foarte tare, interministerial, la elaborarea legii privind înființarea acestui fond, precum și la actul constitutiv care intenționăm să fie parte constitutivă a legii, anexă la lege, pentru a nu putea fi apoi modificat și 'adaptat' în funcție de dorința altcuiva sau oricui e la putere într-un moment”, a spus ministrul.

De altfel, una din condițiile ex-ante puse de Comisia Europeană a fost ca acest fond să aibă ca și componentă partea de stabilitate și de predictibilitate, potrivit ministrului.

Totuși, fondul va fi realizat pe baza unui model românesc, care să răspundă nevoilor României și ”provocării mari de industrializare a României și de strategie pe termen mediu și lung”, a menționat Tudose.

Grupul imobiliar spaniol Mantor aduce la șefia diviziei din România care administrează și proprietăți de lux un fost director la Eni, BCR, Garanti și Mega Mall CITEȘTE ȘI Grupul imobiliar spaniol Mantor aduce la șefia diviziei din România care administrează și proprietăți de lux un fost director la Eni, BCR, Garanti și Mega Mall

Ministrul Economiei consideră că fondul este un demers pe termen lung.

”El va trebui în primul rând să răspundă unei cerințe de a cheltui și de a investi cu cap banii țării. El va fi alimentat din dividendele societăților de stat, care vor fi capitalul acestui fond. El va avea și o capitalizare inițială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei pentru capital de lucru și, evident, valoarea societăților și apoi a dividendelor”, a afirmat Tudose, în interviul acordat News.ro.

Ministrul dă asigurări că Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi condus de manageri apolitici, selectați poe bază de competență.

”Încercăm să aibă cât mai multe chei de siguranță ca lucrurile să se întâmple bine, pe management competitiv, apolitic. La constituire, noi încercăm - și asta face parte din ultimele finisări - în acest board, consiliu de supraveghere, să fie și reprezentanți de la Banca Națională, ai Guvernului, ai Parlamentului, o structură cu tehnicieni, ca să fie semnalizată din timp orice posibilitate de derapaj financiar. Și apoi reprezentanții numiți în primă fază, dar cu termen dat prin lege, pentru a implementa acest tip de guvernanță corporatistă, noul 111, selecție competitivă de management, se prezintă, cu scrisoare de așteptări”, a declarat Tudose.

Ministrul spune că nu este luat în calcul niciun nume privind managementul Fondului.

Fondul va primi acțiuni doar la companii de stat pe profit.

”Nu putem băga într-un fond companii aflate pe pierdere. Și listate, și nelistate. Ideea e că apoi toate vor trebui să fie listate. Sunt companii de stat aflate în subordinea Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului Transporturilor, a Sănătății. Între 25-30, pe aici. Și aici e o discuție, intră o parte din redevență, da sau nu. Din redevența offshore, da sau nu. Sunt ultimele acorduri”, a menționat Tudose.

Odată cu punerea proiectului de constituire a fondului în dezbatere publică, va fi publicată și anexa cu societățile care vor alcătui fondul.

”În România a existat Fondul Național de Dezvoltare, cel de la Ministerul de Finanțe. În programul de guvernare, care a fost aprobat de Parlament, figurează amândouă, trebuie resuscitat și acela, fiindcă acela a fost doar un buffer pentru venitul din privatizare. Au zăcut niște bani acolo de-a lungul timpului, nu știe nimeni nici ce a venit, nici unde s-au dus. Toate fondurile mari de investiții din toată lumea au pui sau lucrează în colaborare. Va trebui și acela, cu instrumente financiare, să fie resuscitat”, a spus ministrul Economiei.

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat pe 21 aprilie că proiectul de lege privind constituirea Fondului Suveran de Investiții urmează să fie supus rapid dezbaterii publice și transmis Parlamentului pentru adoptare.

Guvernul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

Potrivit memorandumului, FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
fondul suveran de dezvoltare