Ministerele Turismului și Economiei încep consultări pe tema sistemului de redevențe al resurselor hidrotermale

Ministerele Turismului și Economiei încep consultări pe tema sistemului de redevențe al resurselor hidrotermale
scris 18 nov 2017

Ministerul Turismului va organiza miercuri o dezbatere privind sistemul de redevențe al resurselor hidrotermale. În același timp, Ministerul Economiei spune că va discuta cu operatorii din turism pentru a identifica soluții astfel încât să nu fie afectată activitatea turismului bazat pe resursele geotermale, potrivit News.ro.

Operatorii ar trebui să plătească la bugetul de stat o redevență de 1 euro pe metrul cub de apă geotermală extrasă, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei. Însă firmele spun că prețul de furnizare a energiei termice produse din apă geotermală depășește cu mult prețul energiei termice produsă din gaze naturale, astfel încât utilizarea apelor geotermale va fi nerentabilă din punct de vedere economic.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu, spune că prețul apelor termale va crește de până la 230 de ori pe metrul cub, dacă se adoptă proiectul de act normativ în forma actuală.

”În cadrul dezbaterii, vor fi discutate aspecte referitoare la impactul asupra sectorului de turism balnear, ca urmare a intenției de reglementare a modului de stabilire și colectare a taxelor de valorificare a apelor minerale utilizate în domeniul turismului balnear”, a informat Ministerul Turismului.

La ședința de săptămâna viitoare condusă de ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, vor participa reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului, ai Ministerului Economiei și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), cât și reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de profil, după cum urmează: Organizația Patronală a Turismului Balnear (OPTBR), Asociația Română de Balneologie, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie, SCT Felix, Asociației SPA România, Germisara SA. 

FOTO Spitalul privat Terapeutica din Arad renunță să cumpere un complex balnear, dar închiriază pe 10 ani un hotel tot de 3 stele, cu posibilitate de cumpărare ulterioară CITEȘTE ȘI FOTO Spitalul privat Terapeutica din Arad renunță să cumpere un complex balnear, dar închiriază pe 10 ani un hotel tot de 3 stele, cu posibilitate de cumpărare ulterioară

La rândul său, Ministerul Economiei a anunțat că analizează propunerile primite și definitivează forma propusă și rezultată în urma consultării publice, iar săptămâna viitoare ministerul va avea discuții cu operatorii din turism ”pentru a identifica împreună soluții care să nu afecteze activitatea turismului bazat pe resursele geotermale și a le transpune în proiectul de lege”.

”Valoarea redevenței, orientativă în forma proiectului pus inițial în dezbatere publică, se stabilește în urma analizării propunerilor primite în procedura de dezbatere. Ministerul Economiei se află în permanentă consultare cu actorii interesați în proiectul de lege și înțelege că redevența geotermală are un impact major în viața comunităților locale care folosesc această resursă pentru încălzire, precum și asupra turismului, în special din zona de vest a României și mai ales a turismului balnear”, arată Ministerul Economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministere
consultari
resurse balneare