Guvernul analizează varianta în care primarii vor încasa la bugetul local contravaloarea a 50% din taxa minieră și din taxele de concesiune impuse companiilor pentru exploatarea resurselor naturale, dar cu condiția să investească în modernizarea stațiunilor balneare. Facilitatea aflată în analiză face parte dintr-un plan al Executivului de a crea un "cluster baleno-turistic verde" printr-un proiect pilot în stațiunile Băile Herculane sau Borsec.
Facilitatea a fost gândită după ce Executivul a constatat că stațiunile balneare sunt lipsite de investiții și nu există o strategie integrată de dezvoltare, având o infrastructură precară și o promovare slabă în străinătate.
Soluția propusă de Guvern, în acest context, este crearea unui "cluster național balneo-turistic verde", pe o perioadă de 3 ani, care să fie lansat sub forma unui proiect-pilot în care fie stațiunea Băile Herculane, fie stațiunea Borsec să beneficieze de anumite facilități care să stimuleze investițiile locale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În următoarele două luni, va fi înființată și Organizația de Managament al Destinațiilor, având ca scop includerea tratamentului balnear în categoria serviciilor medicale decontate la nivel european, astfel încât pacienții străini să își poată deconta acasă banii cheltuiți în România pentru tratament balnear.
De asemenea, stațiunile balneare vor fi incluse în diverse proiecte din cadrul Programului Operațional Regional finanțat din fonduri europene.
Pentru a convinge autoritățile locale să modernizeze unitățile de cazare și centrele de tratament din aceste stațiuni pe care le administrează, Guvernul ia în calcul cedarea la bugetul local a jumătate din suma colectată prin taxa minieră și taxele de concesiune percepute de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), dacă investesc măcar o parte din banii astfel încasați în modernizarea infrastructurii balneare.
Ministrul Economiei, Costin Borc, care gestionează și sectorul turistic, a arătat că și proprietarii de clădiri monumente istorice din stațiuni ar urma să beneficieze de anumite facilități, precum scutiri de la plata taxelor locale sau către bugetul central și subvenții alocate dintr-un viitor Fond Național al Patrimoniului, pentru a investi la rândul lor în refacerea, modernizarea și întreținerea acestor imobile.
Profit.ro a relatat recent că un proiect de lege înregistrat zilele trecute la Parlament propune modificarea Codului Fiscal cu scopul scutirii de impozit în cazul clădirilor clasificate ca monument istoric și al terenurilor acestora, indiferent de forma de proprietate, publică sau private.