Confruntată cu o scumpire a finanțărilor atrase de pe piață în urma politicilor neprietenoase ale Bruxelles-ului, industria gazelor naturale din Uniunea Europeană (UE) și-a majorat considerabil numărul de întâlniri cu factorii de decizie comunitari pe fondul disputei politice referitoare la posibilitatea de a considera gazul ca fiind un combustibil nesustenabil, arată o analiză a Reclaim Finance, citată de Reuters.
De ce este important: România a avansat în 2020 o poziție în topul principalilor producători de gaze din Uniunea Europeană (UE), ajungând pe locul al doilea, cu o producție de 9 miliarde metri cubi, dublându-și totodată ponderea procentuală, de la 9,1% în 2019 la 16,5%, din volumul total de gaze produs de statele UE anul trecut.
Potrivit Registrului de Transparență al Uniunii Europene, lobbyiștii din domeniul gazelor naturale au organizat 323 de reuniuni între ianuarie 2020 și mai 2021, în creștere de la 295 de reuniuni în perioada ianuarie 2018-iulie 2020. Aceasta echivalează cu o dublare a frecvenței întâlnirilor de la 9,5 pe lună la 19 întâlniri pe lună.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemieIntensificarea lobby-ului industriei survine în contextul în care mai multe guverne, printre care și România, al doilea producător de gaze din UE, dar și companii europene (OMV Petrom și Romgaz sunt mari producători de gaze la nivel european) se luptă să includă gazul pe lista de activități economice sustenabile ale Uniunii.
Deși excluderea gazelor de pe listă nu ar împiedica producătorii de gaze să se finanțeze prin împrumuturi sau capitaluri proprii, unele companii se tem că finanțarea va deveni mai scumpă. Guvernele, în special cele din Europa de Est, percep gazul ca pe un combustibil de tranziție de la cărbune la surse regenerabile.
În pofida recomandării unor experți ai UE privind includerea gazelor pe listă, însă numai dacă respectă reguli stricte privind emisiile (lucru pe care nicio centrală de gaz din Europa nu o face în prezent, susține Reuters), Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie.
CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanaleDintre cele 323 de întâlniri, 27 au fost legate în mod specific de taxonomia UE sau de strategia de finanțare durabilă.
Numărul lobbyiștilor care operează în numele industriei gazelor a crescut la 776 în perioada ianuarie 2020 - mai 2021, de la 759 în perioada anterioară.