INFOGRAFICE Numărul cazurilor de infringement împotriva României a crescut anul trecut

INFOGRAFICE Numărul cazurilor de infringement împotriva României a crescut anul trecut
scris 23 iul 2021

Comisia Europeană a deschis, anul trecut, 40 de cazuri noi de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva României, ceea ce reprezintă creștere de ușoară față de 2019, când au fost lansate 38 de astfel de cazuri, porivit unui raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE. 

În total, la finele anului 2020, erau deschise în total 78 de cazuri de infrigement împotriva României, în creștere de la 64 la finele lui 2019. Dintre acestea, cele mai multe (33) vizau transpunerea cu întârziere a directivelor europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Cîțu: Între producătorii de alimente și consumatori apare un monopol care crește prețurile. Trebuie distrus CITEȘTE ȘI Cîțu: Între producătorii de alimente și consumatori apare un monopol care crește prețurile. Trebuie distrus

La nivelul UE, în 2020 Comisia a deschis 903 cazuri noi de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Această cifră reprezintă o creștere de 13 % în comparație cu 2019, când numărul de cazuri noi a fost de 797. Danemarca. Finlanda, Irlanda și Olanda au înregistrat cele mai puține cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a dreptului UE în 2020, în timp ce Bulgaria, Italia, Malta și Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri.

Pe fondul pandemiei, numărul procedurilor de infrigement a crescut, reiese din raportul citat.

De exemplu, multe state membre au introdus unilateral restricții la exportul de medicamente, echipamente de protecție și alte produse relevante pentru Covid-19. Atunci când a fost necesar, Comisia a luat măsuri cu privire la aceste restricții prin declanșarea unor proceduri urgente de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. De asemenea, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 11 state membre pentru faptul că nu au protejat drepturile consumatorilor care cumpăraseră pachete de călătorii și nu au primit o compensație adecvată după ce călătoriile le-au fost anulate din cauza pandemie.

Peste jumătate din toate procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din 2020 au fost legate de transpunerea cu întârziere a directivelor. Acest număr a crescut semnificativ, de la 406 cazuri în 2019 la 599 în 2020. Cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere cu întârziere din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016 (847 de cazuri). 

INFOGRAFICE Numărul cazurilor de infringement împotriva României a crescut anul trecut
INFOGRAFICE Numărul cazurilor de infringement împotriva României a crescut anul trecut

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
infringement
neindeplinire obligatii
raport ue
raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului ue