Deschiderea economiei Chinei este un element cheie pentru tranziția spre o creștere mai mică, dar mai sustenabilă, în același timp cu implementarea reformelor structurale, consideră directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, citată de agenția EFE.
La Forumul de Dezvoltare a Chinei, ce reunește importanți oameni de afaceri și lideri locali, zilele acestea, la Beijing, Lagarde a subliniat că țara trebuie să găsească 'un echilibru delicat' între obținerea unei creșteri economice mai sustenabile și avansarea în ceea ce privește 'reformele necesare', conform unui comunicat publicat pe site-ul FMI.
Trei politici 'imperative' pot ajuta la coordonarea acestei balanțe, potrivit lui Lagarde: deschiderea, reducerea breșei dintre săraci și bogați (și între zonele rurale și cele urbane) și investițiile în inovare și dezvoltare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste trei elemente, a spus directorul FMI, sunt prevăzute și în noul Plan cincinal aprobat de autoritățile chineze săptămâna trecută și 'vor ajuta China să obțină o creștere de mai mare calitate, mai inclusivă și mai sustenabilă', dacă sunt implementate.
Cel de-al XIII - lea plan cincinal stabilește politicile pe care trebuie să le urmărească Guvernul în perioada 2016-2020 și are în vedere o creștere economică de cel puțin 6,5% anual, astfel încât, în 2020, PIB-ul și venitul pe cap de locuitor să fie dublu față de cel din 2010.
'Clar, acest plan reprezintă viziunea președintelui Xi Jinping privind drumul pentru întinerirea țării', a spus Lagarde în intervenția sa la forum.
Tranziția economiei chineze, a subliniat directorul general al FMI, este 'bună pentru China și pentru întreaga lume', dar a avertizat că, așa cum se întâmplă în orice mare tranziție, drumul va avea și hopuri.
Și vicepremierul Zhang Gaoli, s-a referit, în timpul forumului, la reforme și a insistat în legătură cu un nou impuls pentru transformarea structurală a economiei, informează agenția oficială Xinhua.
Sursa: Agerpres