Rezerva Federală a SUA nu trebuie să se grăbească să majoreze dobânda-cheie și ar trebui să acționeze numai atunci când poate fi sigură că deciza este una definitivă, a declarat sâmbătă directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde.
O creștere a dobânzilor în SUA ar determina ieșiri masive de capital din economiile emergente, generând volatilitate pe piețele financiare, ceea ce ar afecta negativ perspectivele economice, notează Reuters.
Șefa FMI a declarat la finalul reuniunii G20 de la Ankara că este nevoie de eforturi comune la nivel global pentru a impulsiona creșterea economică și productivitatea. În luna iulie, estimările FMI indicau că economia mondială va înregistra în 2015 un avans de 3,3%, dar oficialii Fondului au avertizat că prognoza ar putea fi revizuită în scădere în octombrie, având în vedere că o serie de riscuri, printre care încetinirea economiei chineze, amenință perspectivele de creștere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Reuniunea G20 a avut loc într-un nou moment de incertitudine pentru economia mondială, în mijlocul creșterii volatilității pe piețele financiare, al scăderii prețurilor materiilor prime, deprecierii monedelor în unele țări și schimbării modelului de creștere în cazul Chinei. Riscurile de înrăutățire a perspectivelor au crescut, în special pentru economiile emergente", a adăugat Lagarde.
China a fost punctul de pornire al unei epidemii care a cuprins bursele la nivel global, pe fondul semnalelor de încetinire a economiei chineze. Autoritățile de la Beijing au luat o serie de măsuri de relaxare monetară pentru a încuraja redresarea economiei, printre care reducerea dobânzii-cheie și măsuri de creștere a lichidității pe piață.
Directorul FMI a declarat săptămâna trecută că încetinirea economiei chineze are la bază tranziția către un nou model de creștere economică, bazat mai mult pe consum, iar autoritățile au la dispoziție instrumentele necesare pentru a face față acestor schimbări.