Isărescu, despre datoria publică: Până la 60% din PIB nu văd probleme majore. Bine ar fi să se mențină la sub 55% și apoi să descrească ușor

Isărescu, despre datoria publică: Până la 60% din PIB nu văd probleme majore. Bine ar fi să se mențină la sub 55% și apoi să descrească ușor
scris 7 iul 2021

Guvernatorul BNR, Mugur isărescu, spune că nu este îngrijorat de faptul că datoria publică a depășit 50% din produsul intern brut, față de 35% cât era în 2019, pentru că acest lucru s-a întâmplat peste tot ca urmare a pandemiei. Isărescu spune că datoria ar trebui să fie redusă treptat ulterior, pe măsură ce scade deficitul bugetar, și că este nevoie de o disciplină la nivelul cheltuielilor și de evitarea excepțiilor fiscale.

“O datorie publică cât mai mică este în avantajul țării, din punct de vedere al inflației, al stabilității financiare. Dar având în vedere nevoia de resurse, și interne și externe, creșterea datoriei nu este o excepție, dimpotrivă, cam asta este regula la nivelul Uniunii Europene. Noi ne situăm în partea de jos. Până la 60% nu văd probleme majore pentru România”, spune Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News

România a ajuns la cel mai ridicat nivel al datoriei publice de după perioada comunistă, urmare a cheltuielilor mult peste încasări de anul trecut și din acest an, pe fondul șocului indus de pandemia COVID-19. Deficitul bugetar a atins anul trecut un nivel record de peste 9% din PIB.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

“Acest deficit bugetar trebuie să fie redus treptat, nu brutal. Să ajungem într-un timp rezonabil, și aici Consiliul fiscal a prezentat o strategie cu care suntem de acord, la un deficit bugetar de sub 3%. Și datoria publică să nu depășească 60%, bine ar fi să se mențină la sub 55% și apoi să descrească ușor. E nevoie de reforme, inclusiv în domeniul fiscal, creșterea veniturilor, o disciplină mult mai severă în domeniul cheltuielilor, evitarea acelor multiple excepții în domeniu încasărilor bugetare”.

Pentru acest an, deficitul estimat este de 7% din PIB, pe o prognoză de creștere de 4,3%. Comisia Europeană a emis o nouă estimare privind avansul PIB la peste 7%,, ceea ce ar trebui să aducă o reducere a deficitului raporta la nivelul economiei, asta dacă nu este făcută o rectificare bugetară prin care să fie cheltuiți mai mulți bani.

BNR arată, de altfel, că politica fiscală generează în continuare riscuri și incertitudini și că sunt importante următoarea rectificare bugetară și strategia de consolidare ce urmează să fie elaborată până în toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
datorie publica
mugur isarescu
bnr