Consmul crește ca Făt-Frumos în România, după ani în care românii nu prea au avut bani de cheltuit. Acest lucru ar putea crea o situație similară celei de dinainte de criză, când economia s-a supraîncălzit și apoi s-a risipit.
“Avem o creștere economică bazată în special pe consum. Investițiile sunt în suferință”, spune Dumitru, care remarcă o scădere abruptă a investițiilor statului.
Creșterea actuală accelerată a consumului naște comparații cu perioada de dinainte de criza din 2009-2010, când economia s-a supraîncălzit, apoi a făcut implozie. În 2008, rata de creștere reală a PIB era de 8%, iar în 2009 economia a căzut într-o recesiune adâncă, cu o rată negativă de 7%.
Dacă consumul creștea atunci cu rate anuale de 10-12% și economia cu 6-8%, în prezent consumul crește cu 5%, la un avans economic de aproximativ 3%.
“Pare a se contura același scenariu de dinainte de criză”, a declarat Dumitru la o conferință pe tema creșterii sustenabile, organizată la Banca Națională a României.
Creșterea consumului va fi alimentată în continuare de salariile mai mari ale bugetarilor, dar și ale angajaților din mediul privat, pe fondul celui mai ridicat sentiment al încrederii de după criză, spune președintele Consiliului Fiscal, instituție menită să avertizeze guvernul asupra derapajelor fiscale.
Cresc salariile, crește și creditarea. “Volumele noi de credite arată că avem o activitate foarte dinamică”, spune Dumitru. Cel mai mult crește creditul în lei, cu o rată anuală de 25%.
Dacă în privința consumului România arată rate ridicate de creștere, investițiile sunt mult mai problematice, deși privații au pus mai mulți bani în economie. Statul, însă, cheltuiește din ce în ce mai puțini bani pentru proiectele de infrastructură.
“Investițiile publice sunt la minimum, probabil o să avem minimumul ultimilor 10 ani”, a mai spus Dumitru.