Produsul Intern Brut al României a crescut anul trecut cu 7% comparativ cu anul precedent, anunță Institutul Național de Statistică.
Creșterea este cea mai mare din 2008, când a fost de 7,1%.
În trimestrul IV, avansul PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2017.
Față de același trimestru din 2016, PIB a înregistrat o creștere cu 6,9% pe seria brută și de 7,0% pe seria ajustată sezonier.
În același timp, rata anuală a inflației a fost de 4,3% în prima lună a anului, față de 3,3% în decembrie, inflația ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Recent, Comisia Națională de Prognoză și-a revizuit în urcare estimarea de creștere economică pentru acest an, de la 5,5%, avansată la finele anului trecut, la 6,1%, mizând pe o creștere a consumului de 6,3% (5,8% în prognoza anterioară), dar și pe o creștere a investițiilor cu 7,9%.
Pentru anul trecut, avansul PIB a fost pus de Prognoză pe seama unui consum mai mare cu 8,5% și investiții mai mari doar cu 3%.
Simultan, însă, rapoarte oficiale relevă că aproximativ jumătate dintre români se confruntă cu deprivarea materială și socială, procentul fiind de peste 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat de mai multe ori că la nivelul UE contează doar creșterea economică sustenabilă, nu "focurile de paie electorale" cu o creștere economică datorată exclusiv consumului și care asigură un avans doar temporar.
Banca Mondială anticipează că economia României va înregistra un avans de 4,5% în acest an și de 4,1% în 2019, sub nivelul de anul trecut.
În 2020, expansiunea ar urma să se atenueze la 3,5%,