Grațiana Ordean, analist la Banca Transilvania, spune că traiectoria pozitivă a prețului petrolului ar urma să se mențină în perioada următoare, folosind argumente de ordin tehnic. După ce în vara anului trecut anticipa corect că va fi atins reperul de 60 dolari barilul, acum pune o nouă țintă în zona de 70 dolari barilul. Un preț ridicat al țițeiului ar urma să aibă un impact favorabil asupra acțiunilor OMV Petrom, care au subperformat drastic în ultimii 2 ani atât cotației petrolului, cât și acțiunilor companiei-mamă OMV.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La cumpăna dintre ani, prețul petrolului de tip West Texas a trecut decisiv peste reperul de 60 dolari barilul, depășind și ultimul maxim relativ din anul 2015. Este o mișcare anticipată de Grațiana Ordean, Senior Financial Analyst la Banca Transilvania încă din vara anului trecut, când, într-o analiză realizată pentru Profit.ro, avansa, pornind de la argumente de ordin tehnic, drept scenariu cel mai probabil o tendință de apreciere consistentă a cotației țițeiului WTI pentru care indică, împotriva consensului pieței, o țintă de 60 dolari barilul.
Dezvoltările grafice din răstimpul scurs de atunci sugerează că trendul încă nu s-a oprit, iar prețul petrolului de tip West Texas ar urma să atingă reperuri chiar cu 10% mai ridicate decât cele din prezent. „Vedem încă potențial de apreciere ale cotațiilor la țițeiul american de cel puțin până la pragul psihologic de 70 dolari barilul”, a declarat Ordean pentru Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Traiectoria ascendentă a fost alimentată în principal de eforturile concertate ale membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și ale Rusiei, de limitare a producției. De altfel, aceștia au decis în luna decembrie prelungirea acordului de scădere a producției zilnice cu 1,8 milioane barili pe zi, până la finele anului 2018, după ce anterior, prin înțelegerea de la începutul anului trecut limitarea urma să fie valabilă doar până în luna martie a acestui an.
Alt factor care a antrenat scumpirea țițeiului a fost declinul peste așteptări al stocurilor de petrol din SUA – evoluție care s-a accentuat pe final de an, conform datelor publicate de Administrația Americană pentru Informații din Domeniul Energiei (EIA). La acesta s-au mai adăugat protestele din Iran, precum și întreruperile temporare ale exploatărilor din Marea Nordului și Libia.
Din punct de vedere tehnic, Ordean delimitează 2 canale ascendente, cu lățimi și unghiuri de înclinație diferite, ce pot fi folosite de investitori care repere în strategiile de tranzacționare ale instrumentelor derivate din cotația petrolului, unele dintre acestea fiind listate și la Bursa de Valori București.
Analistul de la Banca Transilvania se așteaptă la o atingere a prețului de 70 dolari barilul urmată de o temperare ulterioară a avansului sau chiar de o plafonare temporară a pieței. „O posibilă explicație în acest sens vine din faptul că, pe masură ce prețul petrolului continuă să urce, tot mai mulți jucători americani de pe piața petrolului de șist vor fi motivați să accelereze producția, punând astfel presiune pe cotații”, spune Ordean.
Tendința pozitivă pe piața petrolului a întârziat să se reflecteze în dinamica acțiunilor OMV Petrom (SNP), listate la BVB, unde Fondul Proprietatea (FP) a înstrăinat pachete consistente de acțiuni ale celei mai importante companii petroliere românești. Ultima vânzare datează din luna septembrie, când Fondul a vândut 2,56% din acțiunile OMV Petrom și pentru carea încasat suma de aproximativ 400 milioane lei.
De la inițierea trendului ascendent în februarie 2016, titlurile cu simbolul SNP au subperformat nu numai cotației țițeiului, ci și acțiunilor companiei-mamă, care pe bursa de la Viena au un randament de peste 150%, în timp ce acțiunile OMV Petrom au crescut nu numai 40%. „Considerăm, însă, că situația generează un potențial de apreciere semnificativ pentru emitent în anul acesta, în condițiile în care ne așteptăm la o reflectare mai fidelă a mișcărilor de pe piața petrolului”, conchide Ordean de la Banca Transilvania.