În mod neobișnuit pentru perioada de iarnă, România a injectat gaze, în ultimele 5 zile, în 2 depozite deținute de Depogaz, probabil ca măsură preventivă în urma operațiunilor militare declanșate de Rusia în Ucraina, care pot afecta, fie fizic, fie geopolitic, alimentarea statelor din regiune.
Începând cu ziua de miercuri, ajutată probabil și de vremea mai mai caldă, Depogaz, companie deținută de principalul producător autohton, Romgaz, a înmagazinat în depozitul de la Ghercești (pe 23 februarie) și apoi în cel de la Șărmășel (începând cu 24 februarie) aproximativ 183 GWh.
În aceeași perioadă, Depogaz și Depomureș au extras din depozite 660,5 GWh.
În prezent, în depozitele de gaz din România sunt înmagazinați 9,11 GWh (27,6% din capacitatea totală de depozitare).
CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoareDepogaz a mai depozitat și înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina gaze timp de 4 zile în depozitul de la Ghercești, însă sporadic și cantități reduse.
Luni, în ultima zi a lunii februarie, în pofida vremii reci și a consumului intern mai ridicat, Depogaz a înmagazinat nu mai puțin de 55 GWh, cantitate mai mare decât cea a gazelor rusești intrate prin punctul de interconectare de la Isaccea (care tranzitează Ucraina), de aproximativ 53,5 GWh.
În absența celor 183 GWh înmagazinați în ultimele 5 zile, volumul de gaze depozitate ar fi fost de 8,9 GWh (27% din capacitatea totală de depozitare).
CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceriRomânia nu este singura țară care a înmagazinat gaze în această perioadă, 3 state membre UE (Polonia, Portugalia și Letonia), dar și Marea Britanie injectând în depozite o cantitate chiar mai mare decât cea extrasă.
La nivelul UE, pe 26 februarie, existau înmagazinați 326,4 TWh, reprezentând 29,5% din capacitatea totală de depozitare de pe Bătrânul Continent.